A babahordozásnak számtalan jótékony hatása van, nem csak a baba, de az őt hordozó gondozó szemszögéből is. A teljesség igénye nélkül emeltem ki az alábbiakat:

 

1. A testközelségből fakadó biztonságérzet

Oda-vissza működik! Testközelben hordozva kisbabád teljes biztonságban érzi magát, többnyire békésen nézelődik, vagy el is alszik a hordozóban. Te pedig nyugodt lelkiismerettel végezheted közben a dolgodat, teljes biztonságban tudva őt.

Kendőben hordozott baba

Boldogság

2. Könnyebb szoptatás

A baba közelsége elősegíti a tejtermelést, részben a babaszerelem-hormonoknak köszönhetően, részben pedig azért, mert könnyebben – és gyakrabban – mellre tesszük a babát, ha már úgyis kéznél (akarom mondani, mellnél :D ) van. És köztudott, ugye, a szoptatás a legjobb anyatejfakasztó praktika

3. Kevesebb hasfájás

A függőleges tartásban hordozott baba könnyeben megszabadul a szopizás közben lenyelt levegőtől, a mozgás pedig – amellett, hogy önmagában is megnyugtatóan hat a babára – elősegíti az emésztést. Tehát a hordozás a hasfájós babák esetében – is – igen nagy segítségünkre lehet. Sőt.

4. Kevesebb sírás

Kutatások bizonyítják, egy hordozott baba lényegesen – ide s tova 50%-kal! – kevesebbet sír, mint nem hordozott társai. Miért is sírna? Érzi a szívverésed, a tested melegét, kéznél (illetve szájnál :D ) a tej… Ez nem csak nyugodtabb babát, de nyugodtabb szülőt, sőt, nyugodtabb környezetet is eredményez.

5. Könnyebb kommunikáció

A testközelben hordozott babának minden aprócska rezdülését érzed, így hamarabb megismered, könnyebben megérted őt, és azonnal válaszolni tudsz az igényeire. Nagyobbacska, mondigáló hátibabával társalogva sétálni pedig igazi élmény- figyeld csak a szembejövők arcát, mielőtt és miután rájönnek, hogy gyerek van a hátadon. :D

6. Biztonságosabb kötődés

A hordozott babák nagyobb valószínűséggel kötődnek biztonságosan a gondozójukhoz. Nagyszerű lehetőség a babával töltött idő szempontjából gyakorta “hátrányos helyzetű” apukáknak is, hogy szorosabbra fűzhessék kapcsolatukat a gyermekükkel!

Apuka hordozott babával

Apuka hordozott babával

7. Segítség a fejlődésben

A hordozás egyaránt jótékony hatással van a baba csont-, izom- és idegrendszerének a fejlődésére. Mivel egy hordozott babával többnyire mozgásban van az ember lánya (ezt általában ki is követelik maguknak- próbálj csak meg leülni vele!), a hordozás optimális ingerkörnyezetet biztosít a baba számára.

8. Egyszerűbb szocializáció

A hordozott baba a hordozójáéval közel azonos magasságból észleli az őt körülvevő világot, így lényegesen többet lát belőle, mint amit egy babakocsi perspektívája nyújthat. Közel(ebb)ről látja az emberek arcát, hallja a hangjukat, megfigyelheti testbeszédüket, könnyebben teremt kapcsolatot velük. Soha nem felejtem el a nénit, aki nem értette, hogyan tanítottam meg az egyévest köszönni… aki abban az időben mindenkinek köszönt. :D

9. Két szabadon használható kéz

Két kéz gyakorta bizonyul kevésnek, ha az embernek gyereke van. Hordozott babával azonban – különösen hátibabával – gyakorlatilag azt tesz az ember lánya, amit csak akar, legyen szó ház körüli ténykedésről, bevásárlásról, sőt! Emlékeztek Licia Ronzulli olasz képviselőnőre?

Hordozott babával a Parlamentben

Licia Ronzulli kislányával az Európai Parlamentben

10. Nagyobb szabadság, több közös élmény

Mert hordozott babával majdnem bárhová elmehetsz, ahová babakocsival képtelenség lenne el- vagy bejutnod. Siklóernyőzni nyilván nem hátibabával indulnék el, de (tömeg)közlekedés, lépcső, vásári sokadalom nem akadály!

 

A babahordozás előnyeinek tudományos megalapozottságáról bővebben az Ölbebaba Egyesület weboldalán oldalán olvashatsz.

Pin It on Pinterest