Jöjjön tehát a második kérdéscsokor, azok a kérdések, amelyekkel babahordozási tanácsadóként a leggyakrabban szembesülök. És a válaszok, persze.

1. Mikortól hordozhatom a kisbabámat?

A legtöbb anyuka első kérdése. Valamiért az a téveszme él a fejekben, hogy egy újszülött még túl kicsi, túlságosan törékeny ahhoz, hogy hordozókendőbe köthessük. De miért? Hisz a megszületése előtt is hordoztuk, szorosan összehajtogatva, éjjel-nappal! Valóban aprócska és törékeny, hordozásra azonban máris alkalmas, sőt! Alapvető szükséglete mind a gondozójával való szoros testkontaktus, mind pedig a hordozással járó mozgás, ringatás! Ne féljünk kendőbe kötni: a hordozás a legjobb dolog a világon, amit csak tehetünk vele! És önmagunkkal. :)

Talán még gyakrabban elhangzik ugyanez a kérdés a baba csípőn és/vagy háton való hordozásával kapcsolatban. A válaszom ugyanaz: helyesen megkötött hordozókendőben már az első naptól kezdve hordozhatjuk akár csípőn, vagy háton is a kisbabánkat!

Tarczali Mónika

Újszülött Jankával

2. Újszülött babához milyen hordozóeszközt válasszak?

Ha egy mód van rá, szövött hordozókendőt. Ha nincs, karikás hordozókendőt. Ha ez sem megy, ölelős, kendőanyagú mei tai-t, lehetőség szerint minél több állítási lehetőséggel. A cél a helyes pozíció megvalósulása és megőrzése, a baba pontról pontra való megtámasztása, körülölelése. Erre a szövött hordozókendő a legalkalmasabb.

Sok hordozóeszköz gyártó hirdeti hordozóit – konkrétan a formázott, csatos babahordozókra, ún. SSC-kre gondolok – újszülött kortól használhatónak. Ezek a hordozók azonban még az újszülött babának való betéttel sem ajánlhatóak jó szívvel ilyen pici korban- érdemes utánaolvasni, és alaposan átgondolni mit választunk!

3. Mikortól hordozhatom “ültetve”?

Fontosnak tartom tisztázni: a hordozókendőben, függőleges pozícióban hordozott baba nem ül. Míg az ülés során a baba gerincoszlopát az – erre megérett – izomrendszer tartja, a hordozott baba izmainak feladatát gyakorlatilag a hordozókendő veszi át, csigolyáról csigolyára megtámasztva a baba gerincét. Vagyis nyugodtan hordozhatjuk a babát függőleges pozícióban már a legelső naptól fogva, sőt: ez a pozíció a legjobb neki!

A bölcsőtartásban való hordozás sokkal kevésbé szerencsés, úgy a baba légzése szempontjából, mint a gerinc és a csípő pozícióját tekintve, ezért nem is szoktuk ajánlani egyáltalán.

4. Mennyire kell meghúzni a kendőt?

A hordozókendőnek tökéletesen feszesnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelően tartsa a kisbabát: a babának nem szabad összegörnyednie benne. Ennek elengedhetetlen feltétele a sávonkénti feszesre húzás, alaposan, erővel. A megfelelően feszesre húzott kendőben a baba együtt mozdul a hordozójával, nem leng ki, nem él külön életet. Ha le szeretnéd ellenőrizni, hogy elég szorosra kötötted-e a kendőt, hajolj kicsit előre: akkor jó, ha épp csak tudsz venni egy nagyobb levegőt. Ha a baba ennél jobban eltávolodik tőled, húzni kell még.

5. Milyen/mennyi ruhát adjak rá, amikor hordozókendőbe kötöm?

Én azt szoktam ajánlani a hozzám forduló anyukáknak, hogy – alapvetően – hordozáshoz egy réteggel kevesebb ruhát adjunk a babára, mint egyébként. Ez azért fontos, mert hordozásnál eleve melegben van a baba: egyik oldalról az anyuka (hordozó személy) teste melegíti, másik oldalról meg a hordozó öleli körül: ez kendő esetében 1/2/3 réteg, kötős és csatos hordozók esetében is legalább 2 réteg. Fontos azonban a fejecske és a hordozóból kilógó babalábak védelme: az adott évszaknak megfelelő vastagságú sapka, zokni/tutyi, illetve nagyon hasznos kiegészítő a zokniszáracska (babylegs), hideg és fény ellen egyaránt. A táskánkban pedig legyen egy plusz felső arra az esetre, ha ki kell venni a babát a hordozóból.

Télen pici babát mindenképp közös kabát alatt hordozzunk, külön öltöztetett, önjáró tipegőre pedig adjunk meleg hordozótakarót. Nyáron figyeljünk nagyon a fényvédelemre, és… mindig figyeljünk a babára és hordozó-anyai ösztönünkre- akkor baj nem lehet!

6. Az én gyerekem sír a hordozóban. Nem szereti a hordozást?

Én ezt kevéssé tartom valószínűnek. Ha egy baba sír a hordozókendőben, annak több oka is lehet. Érdemes figyelni arra, különösen eleinte, hogy a baba jóllakottan és tiszta pelenkával kerüljön a kendőbe. Ha így is sír, gondoljuk végig, ellenőrizzük a következőket!

Lehet, hogy: cicizni szeretne, rosszul van megkötve a hordozókendő, az anyuka bizonytalanságát érzi, zavarja, hogy be van kötve a feje és/vagy a keze, mozogni kéne, melege van, aludni szeretne, de nehezen megy az elalvás. Cicivel a hordozóban is megkínálhatjuk, a bizonytalanság legjobb ellenszere egy jó tanácsadás, aztán… gyakorlat teszi a mestert! A fejét “odaadhatjuk” neki, ha igényli, a kezét is, ezen kívül segíthet a mozgás és/vagy a ritmusváltoztatás is- próbálkozzunk, legyünk kreatívak és rugalmasak, menni fog!

7. Nem szívesen tekergetem már a kendőt, a gyerek is egyre mozgékonyabb, kirúgja magát belőle. Mikortól hordozhatom mei tai-ban vagy csatos hordozóban?

A mei tai-oknak több fajtája is van, léteznek puha kendőanyagból készült, több állítási lehetőséggel is “felszerelt” mei-tai-ok és, vannak merevebbek, kevésbé állíthatóak is. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb egy baba, annál fontosabb szempont a hordozó ölelőssége, állíthatósága. Szélesebb terpesztávolságú, klasszikus mei tai-t – bár a gyártók gyakran már 4 hónapos kortól ajánlják őket – lehetőség szerint akkortól használjunk, amikor már önállóan fel tud ülni a baba.

Ugyanez érvényes a csatos hordozókra (SSC-k) is. Használatuk valóban egyszerűbb és gyorsabb is, mint a hordozókendőké, de mivel ezekben a hordozókban lényegesen nehezebb biztosítani a baba megfelelő testtartását, érdemes várni a használatukkal legalább addig, amíg a baba már önállóan ülni tud.

 

Olyan kérdésed van, amit nem találtál meg sem itt, sem az előző kérdések között? Ritká(bba)n elhangzó kérdésekre is szívesen válaszolok- itt felteheted!

Pin It on Pinterest