Egyszer Michel Odent azt mondta, egy olyan korban élünk, amikor a tudomány “újra felfedezi” a józan ész diktálta egyszerű, természetes dolgokat. Ez jutott eszembe a Notre Dame-i Egyetem két antropológus kutatója, James McKenna és Lee Gettler által szorgalmazott terminus, a “mellen alvás” új szóként és fogalomként való bevezetéséről.

A két kutató szóhasználatában a mellen alvás a babával való együttalvás közbeni szoptatást jelenti, céljuk a “jelenség” minél szélesebb körben való megismertetése és elfogadtatása, illetve a gyermekükkel együtt alvó szoptató anyák támogatása, levén, hogy az (együtt) alvás közbeni szoptatás

  • elősegíti a tejtermelés fenntartását,
  • erősíti az anya és gyermeke közötti kötődést,
  • megerősíti az anyát anyai szerepében (különösen igaz ez, ha napközben dolgozni jár), illetve
  • így az anya is többet alhat, jobban ki tudja pihenni magát.

McKenna és Gettler cicin alvás terminusa tulajdonképpen az Amerikából elindult, és számos országban átvett “biztonságos alvást” promováló kampányokra válasz, melyek lényege a csecsemővel való egy ágyban alvás tilalma. A két kutató azzal érvel, hosszú évek tanulmányai dokumentálják az együttalvó anyák lenyűgöző érzékenységét a babájuk jelenlétére, még az alvás mélyebb stádiumaiban is. Rámutatnak a külön alvást szorgalmazó kampányok hátulütőire, illetve egy frissen készült angolt tanulmányra is felhívják a figyelmet, mely az együttalvás és a bölcsőhalál közötti kapcsolatot vizsgálja. Mint ismeretes, a szoptatás már önmagában is védő funkciót tölt be a bölcsőhalál ellen, ha pedig az anya és szoptatott csecsemője még együtt is alszik, az egy biztonságosabb alvási mintát eredményez, több ébredéssel és gyakoribb szopizással a baba részéről. Ezeket a babákat sokkal kevésbé fenyegeti az a veszély, hogy túlságosan mélyen elalusznak, és “elfelejtenek levegőt venni”, mint a tápszerrel táplált, egyedül alvó babákat.

Eddig Notre Dame-i cikk, James McKenna és Lee Gettler eredeti írása pedig itt olvasható.

 

Most pedig tegye fel a kezét, akinek soha nem aludt még el cicin a babája! Aki nem érzett még földöntúli boldogságot, nyugalmat, békét a mellén alvó kisbabájában gyönyörködve… és akiben nem merült fel még soha kétely, hogy vajon, jó-e, hogy a gyermeke a mellén alszik el, hogy szabad-e cicin altatni, hogy nem kapatja-e fel, nem rontja-e el örökre, ha hagyja szopizás közben elaludni.  S az is, akit soha nem figyelmeztetett még jószándékú nagymama, anyós, védőnő, hogy ne engedje a mellén elaludni, mert aztán így, meg úgy.

Hallgass a szívedre, s ne hagyd elbizonytalanítani magad!

Én ide-s-tova kilenc évvel ezelőtt vettem magam mellé az ágyba az első gyermekemet, önző, praktikus okokból, minden konvencióval, jótanáccsal, fenyegetéssel szembemenve. Életem egyik legjobb döntése volt.

A "cicin alvás" fogalmának bevezetését szorgalmazzák a kutatók

 

Pin It on Pinterest