Hordozókendő választás

Egy babahordozó kendőnek négy alapvetően fontos paramétere van:

  • az anyaga,
  • a szövése,
  • a mérete és
  • az ára.

Amennyiben hordozókendő választás előtt állsz, ezek mentén érdemes elindulni.

Anyagösszetétel

A hordozókendők nagy részét pamutból szövik, és én azt mondom, ha első kendődet keresed, ne is bogarássz tovább: egy pamut kendő mindent tud, amit egy hordozókendőnek tudnia kell!

Léteznek ezen kívül kevert szálas hordozókendők is, különféle növényi és állati eredetű szálakkal megbolondítva: mindegyik szál egyebet tud, házasításukból igen izgalmas tulajdonságokkal rendelkező kendők születnek. Avatatlan kéznek azonban komoly kihívást jelenthet pontos megkötésük. A hordozókendők gyártásában használatos anyagokról bővebben itt olvashatsz.

Szövéstechnika

A csíkos hordozókendők többnyire keresztsávoly szövéssel készülnek, ha sok-sok pici rombuszt látunk egy kendőn, akkor gyémántsávollyal van dolgunk, a halszálkás mintázatot az éksávoly szövés adja. A két oldalukon eltérő színű kendők atlasz szövésűek, a mintásakat zsákár kendőknek nevezzük, ezek többféle szövési technika ötvözéséből jönnek létre.

Kezdő kendősöknek általában keresztsávoly szövésű kendőt ajánlunk: ezek a kendők egyenletesen köthetőek, stabilak és remekül “bírják a gyűrődést. A különböző szövéstípusokról bővebben itt olvashatsz.

Méret

Hordozókendők esetében a méretválasztás két dologtól függ:

  • a hordani kívánt kötési mód anyagigényétől, hiszen nem mindegy, hogy csak egyszer, vagy többször is körbefut körülöttünk a kendő egy adott kötésben, illetve a
  • a hordozó személy testalkatától, hiszen egy XS konfekcióméretet hordó filigrán anyukának értelemszerűen rövidebb kendőre lesz szüksége, mint egy megtermettebb, XXL méretű ruhákat hordó anyukának ugyanahhoz a kötéshez.

A hordozókendők méretét általában 2-től 8-ig terjedő számokkal jelölik: egy 2-es méretű kendő kb. 2,20 m, egy 8-as pedig kb. 5,70 m hosszú, a kettő között méretenként kb. 0,5 m-t “ugrik” a kendők hossza. Vannak azonban gyártók, akik a konfekcióméretekhez hasonlóan S, M, L, XL jelzéssel jelölik a kendőik hosszát, ezek a méretek azonban NEM a ruhaméret szerint szükséges kendőhosszakat jelentik!

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy 6-os / 4,60 m-es / XXL méretű kendőből a legtöbb – átlagos testalkatú anyuka – minden kötést meg tud kötni. A legtöbb anyukának azonban két-három kötésnél többre nem lesz szüksége.

Érdemes több méretet is kipróbálni a választás előtt: bosszantó, ha egy kendő rövid, de majdnem annyir kellemetlen az is, ha túlságosan hosszú. Bár es utóbbiból legalább varr(at)hatunk táskát a kendőnkhöz.

Ha pedig az apuka is hordani szeretné a babát, érdemes az ő testalkatát is figyelembe venni a méretválasztásnál!

Ár

Végül, de nem utolsó sorban: hordozókendőt vásárolni nem olcsó mulatság, általában nem is értik az emberek, mitől kerül olyan sokba “egy darab rongy”.

A hordozókendő minőségét alapvetően a felhasznált fonal minősége határozza meg, ezt pedig a legtöbb esetben a kendők ára hűen tükrözi. A jobb minőségű hordozókendők ára valahol 50 eurónál kendődik, és igen, van az az árfekvés, ami már valóban nem reális. A tapasztalat azonban azt mutatja, érdemes áldozni a minőségre.

Ha úgy érzed, egy új kendő ára túlságosan megterhelné a költségvetést, vásárolj inkább egy jó minőségű használtat! Nem csak, hogy költséghatékonyabb, de egy “előszeretett” hordozókendő lényegesen puhább, kezesebb is, mint egy új, vélhetően a betörésével sem lesz gondod!

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest