Kis kendőápolási segédlet, avagy hogyan viseljük gondját a hordozókendőnek?

 

Az első használat előtt

A frissen érkezett hordozókendőt érdemes kimosni az első használat előtt, erre a legtöbb gyártó fel is hívja a figyelmet. Egyrészt, mert így megtisztítjuk a gyártás folyamán esetleg benne maradt szennyeződésektől, másrészt az avatatlan kendő az első mosás során egy kicsit összeugrik, ekkor nyeri el végleges állagát és méretét. A legtöbb gyártó ezzel a méretcsökkenéssel számol is, kendőik eleve néhány százalékos ráhagyással kerülnek forgalomba.

Storchenwiege kendő bevarrt mosási útmutatója

Storchenwiege hordozókendő, mosási útmutató

 

Géppel vagy kézzel?

A pamut hordozókendők mosógépben moshatók, szintén géppel moshatók a kevertszálas kendők közül a len- és a kendertartalmúak. Kézi mosást csak a kényesebb szálösszetételű, gyapjút, kasmírt, selymet és/vagy egyéb különleges anyagokat tartalmazó hordozókendők igényelnek.

 

Mosási hőmérséklet

A hordozókendők többsége 30° és 60°C közötti hőmérsékleten mosható. A legtöbb esetben bőven elég a 40°-on mosni őket, az ennél magasabb hőmérséklet egyrészt szükségtelen, másrészt fölösleges energiapazarlás. A kézi mosást igénylő kevertszálas kendőket langyos, illetve kézmeleg vízben mossuk.

 

Mosószer

Hordozókendők tisztításához a legtöbb gyártó finom kelmék mosásához való, optikai fehérítőktől és enzimektől mentes folyékony mosószert és takarékos adagolást ajánl. Gyapjú, kasmír és selyemtartalmú kendők esetében az anyagnak megfelelő speciális mosószert válasszunk!

 

Öblítő

A textilöblítők használata hordozókendők mosásánál nem csak szükségtelen, de kifejezetten ellanjavallt is! Az öblítő a szálak közé rakódva a kendőt csúszóssá, nehezen köthetővé teszi.

 

Centrifuga

A legtöbb pamut és len- illetve kendertartalmú kendő 600-800-as fordulatszámon biztonsággal centrifugázhatò, kímélni kell azonban a selyem, gyapjú-, kasmírtartalmú hordozókendőket: előbbieket a lehető legalacsonyabb fordulatszámon, utóbbiakat egyáltalán ne centrifugázzuk!

 

Szárítás

A pamut hordozókendők alacsony hőmérsékleten szárítógépben is száríthatók, némely gyártók a len illetve kendertartalmú kendőiket is “engedik” szárítógépben szárítani. Így nem csak, hogy hamarabb szárad meg a kendő, de lényegesen puhább is lesz, mint ha szabad levegőn szárítanánk, kiterítve.

Lenes Natibaby hordozókendő bevarrt mosási útmutatója

Natibaby hordozókendő, mosási útmutató

A kényesebb anyagokból készült kendőket azonban szárítógépben szárítani nem szabad, a gyapjú-, kasmír- illetve selyemtartalmú kendőket fektetve, közvetlen napsütéstől védett, árnyékos helyen, szabad levegőn szárítsuk!

 

Vasalás

A zsákár szövésű (mintás) hordozókendőket érdemes minden mosás után – az anyagösszetételnek megfelelő hőmérsékleten – gőzölve átvasalni, a keresztsávoly szövésűkendőket nem szükséges. Hasznos lehet tudni azonban, hogy a hordozókendők minden mosás után kicsit sprődebbek lesznek, mint előtte, a gőzzel való átvasalás pedig sokat puhít rajta!

Amennyiben vasalás után is sprődnek érezzük a kendőnket, a betörésnl leírt módszerekkel könnyedén visszapuhíthatjuk!

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest