A hordozókendők előállításában használt szövéstípusok

Egy kis szövés-elmélet a szövött kendők iránt érdeklődőknek. A hordozókendők hosszanti szálait felvetőszálnak vagy láncfonalnak, a keresztben futó szálakat pedig bevetőszálnak vagy vetülékfonalnak nevezzük.

Az alábbi képeken a fehér szálak képezik a kendő “felvetését”, a színes pedig a bevetőszál vagy keresztszál.

A legegyszerűbb szövéstípus a vászonszövés: a keresztszál a hosszanti szálak *fölött / alatt / fölött / alatt* fut végig, soronként egy lépéssel eltolva.

Vászon szövés

Vászönszövés

Az így keletkezett szövet két oldala egyforma színű, a felvető- és a keresztszál egyformán látszik benne, egyenletes, stabil, azonban meglehetősen merev, rugalmatlan, és aránylag könnyen hasad, hordozókendőnek ezért kevésbé alkalmas. Így készülnek az ágyneműk, asztalterítők, stb.

Ha a keresztszállal *két hosszanti szál fölött / kettő alatt / kettő fölött / kettő alatt* lépünk át, soronként egy lépéssel eltolva, egyszerű sávolyszövetet kapunk.

Sávoly szövés

Egyszerű sávolyszövés

Ezt a szövési módot, az átlósan futó bordázatról ismerjük fel, az anyag két oldala a hosszanti és a keresztszál színének a függvényében eltérő színű lehet. Ez a szövéstípus lazább szerkezetű, hajlékonyabb szövetet eredményez, mint a vászonszövés. Így készülnek pl. a farmernadrágok és a munkaruhák.

És akkor jöjjenek a hordozókendők szövésében használt szövéstípusok!

A csíkos hordozókendők általában keresztsávoly szövésűek.

Keresztsávoly szövés

Keresztsávoly szövés

A keresztsávoly szövésű kendők esetében az egyik sorban egy-egy hosszanti szál *alatt / fölött / alatt / fölött* fut a keresztszál, a következő sorban *kettő alatt / kettő fölött / kettő alatt / kettő fölött*, mindig egy lépéssel elcsúsztatva. Az így keletkezett szöveten nem hosszú, párhuzamosan futó bordázatot látunk, hanem jobbra-balra mutató pici vonalkákat. Ez a szövéstípus az ún kötéspontok száma és elhelyezkedése miatt a meglehetősen stabil, a vászonnál és az egyszerű sávolynál átlósan rugalmasabb, ölelősebb szövetet eredményez. Keresztsávoly szövésű hordozókendőket szinte bármely gyártó kínálatában találunk, a legismertebben talán a német Didymos cég csíkos babahordozó kendői.

Ha egy hordozókendőn a szövésből adódó aprócska rombuszokat látunk, akkor gyémántsávoly szövéssel van dolgunk.

Gyémántsávoly szövés

Gyémántsávoly szövés

Ennek a szövéstípusnak többféle variációja is van, a minta fentieknél némileg összetettebb, a keresztszál “útja” az egyes sorokban nagyobb mértékben eltér egymástól, a rombuszminta több sor ismétléséből adódik. A gyémántsávoly szövésű szövet tulajdonságai a keresztsávolyéhoz hasonlóak: stabil, átlósan rugalmas, ölelős, hordozásra alkalmas. Gyémántsávoly szövésű hordozókendők pl. a Storchenwiege Leo modelljei, a Girasol Korall, Grafit és Turmalin kendői, de más gyártók kínálatában is fel-felbukkan, sőt, a kézi szövésű hordozókendők között is közkedvelt ez a szövéstípus.

A “halszálkás” vagy “fenyőágas” hordozókendők éksávoly szövésűek.

Éksávoly szövés

Éksávoly szövés

Az éksávoly a gyári hordozókendők szövésében kevésbé elterjedt, a kézi szövők jobban kedvelik. Így készülnek pl. a Didymos cég Lisca modelljei, vagy kézi szövéssel készült mexikói IndaJani egyes modelljei.

A két oldalukon eltérő színű hordozókendők atlasz (vagy szatén) szövésűek.

Atlasz szövés

Atlasz szövés

Ennél a szövési módnál a keresztszál általában *öt hosszanti szál alatt / egy fölött* halad át, soroknént két lépéssel elcsúsztatva. Így a szövet egyik oldalán a hosszanti szál színe, a másik oldalán a keresztszál színe kerül túlsúlyba, ez akár két teljesen eltérő színt is eredményezhet a kelme színén és fonákján. Ez a szövéstípus azonban a kapcsolódási pontok gyérsége miatt a feljebb ismertetett szövési technikáknál kevésbé stabil szövetet eredményez.

Az anyagukban mintás hordozókendőket jaquard szövésű kendőknek nevezzük (magyarul néhol zsákárnak is írják).

Jaquard szövés

Jaquard szövés

Ez – a fentiektől eltérően  – nem egy szövéstípus, hanem többféle szövéstípus kombinációját jelenti egyazon kelmében: így keletkeznek a minták a hordozókendőben. Minél apróbb egy kendő mintája, annál stabilabb az anyag, minél nagyobbak a minták, annál könnyebben elmozdulnak egymáson a szálak.

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest