A történet vége:

A negyedik mosás után úgy döntöttem, ha nem használ, hát nem is árt: kipróbálom az áztatást is… és a mosódiót. Megtöltöttem hideg vízzel a fürdetővedret, beleraktam a kendőt, és ott hagytam. Így ázott vagy egy napig, jártában-keltében meggyömöszkölte néha két kicsi kéz, máskor egyszerre négy is.

Kendő mosása: Didymos Lisa hordozókendő beáztatva - BabyPort

A mosódió nálunk a költözés óta a padláson lakik- ezért nem is esett szó róla a mosószeres bejegyzésben. Volt egy időszak, amikor használtam, de nem lettem igazán mosódió-rajongó végül se. Most viszont örültem, hogy nem dobtam ki. Öt fél héjat zokniba kötöttem, úgy dobtam be a kendő mellé a mosógép dobjába. 40 fok, féltöltet, extra öblítés, szárítás langyos esti szélben, s mivel másnap vasalnom kellett ezt-azt, reggel át is gőzöltem egy kicsit.

Eleinte csak fontam-csomóztam némileg kételkedve, aztán nyűttük is egypár kötés erejéig, míg el nem hittem végül, hogy valóban nem recseg már. A puhasága ugyan nem a régi még, de most már ki merem jelenteni: megmenekült! :-)

A tanulság pedig,

avagy a kölcsönhordozó mosásának alapvető szabályai:

Amikor kölcsönadod valakinek a hordozódat, beszéljétek meg jó előre, ki fogja kimosni!

Ha csak egy-két napról, hétről van szó (mert szeretnék kipróbálni, mielőtt sajátot vásárolnának, mondjuk), kérd nyugodtan, hogy ne mossák ki, majd te gondoszkodsz róla. Találkoztam már olyan anyukával, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy mosás nélkül adja vissza a kendőmet, de a kérésem ellenére nem mosta ki még senki egyik hordozómat sem.

Ha viszont hosszabb időre kölcsönzöd (mert ti éppen / már / még nem használjátok), akkor valószínűleg tisztítani kell majd, hiszen egy rendszeresen használt hordozóeszköz elkerülhetetlenül nyálas, maszatos, “balesetes” lesz időnként. Pláne, ha kisbabát hordozunk benne. :-p Mondd el, te mivel és hogyan szoktad, mi az, amivel lehet, és mi az, ami kárt tehet benne.

Ha kölcsön kaptad valakitől a hordozót, amit használtok, és szeretnéd kimosni, okvetlen kérdezd meg előtte a gazdáját, hogy mivel, hogyan moshatod (és – értelemszerűen – tégy is úgy, ahogyan kérte).

Így senkit nem ér majd meglepetés.

Pin It on Pinterest