Gyakran ismételt kérdések

Íme egy rövid összefoglaló a babahordozás témában leggyakrabban elhangzó kérdésekből:

A kisbabám most két hetes. Mikortól hordozhatom?

A kisbaba szempontjából, amennyiben semmilyen egészségügyi ellenjavallat nincs, rögtön az első naptól kezdve. Sőt, szakavatott segítséggel akár koraszülött babákat is hordozhatunk! A frissen szült anyukának azonban pihennie kell az első hetekben, nem véletlenül nevezik gyermekágynak a szülést követő periódust: nagyon fontos, hogy a szervezete megfelelően regenerálódni tudjon. A baba testkontaktus-igénye sok-sok pihenős összebújással, szoptatással is kielégíthető, ha pedig ringatást, hordozást igényel, az első hetekben hordozhatja az apuka is!

És mikortól hordozhatom ültetve?

Fontos különbséget tenni az ülés és a függőleges testtartásban való hordozás fogalma között. Míg a földön ülő baba esetében a függőleges testtartást a baba izomzata teszi teszi lehetővé, a hordoztt baba esetében ezt a feladatot teljes mértékben a hordozókendő veszi át. A helyesen megkötött hordozóban a baba nem ül, az őt körülölelő hordozókendő az, ami pontról pontra megtámasztva függőleges pozícióban tartja őt. Megfelelő megtámasztás mellett tehát nyugodt szívvel hordozhatjuk függőleges tartásban akár a legkisebbeket is.

Nem fogom felkapatni a hordozással?

Nem. A babának ugyanolyan elemi és természetes szükséglete a mamájával való testkontaktus, mint a levegő, a táplálék vagy éppen a tiszta pelenka, és ennek a szükségletnek a kielégítésével – sokak szemében paradox módon – nemhogy felkapatjuk a gyereket, hanem épp az önállóságra való érését segítjük elő!  Dr. Ranschburg Jenőt idézem: “Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyermek, akit csecsemőkorában sokat tartottak ölben, illetve mindig felvették, amikor kéredzkedett, hároméves korában nem csak kevesebbet igényli, hogy a szülő karjaiban legyen, de kreatívabb, ötletesebb kezdeményezőbb is társainál.”

 

Kap-e levegőt a hordozóban?

Természetesen kap levegőt. Ez a kérdés leggyakrabban akkor merül fel, amikor a baba elalszik a hordozóban, és az arcát a kendőbe fúrja (sok baba szereti “elbújni” a hordozóban, amikor aludni készül). Az életkorának megfelelő helyes testtartásban, megfelelő módon rögzített eszközben hordozott kisbaba légutai szabadok, légzése akadálymentes. A kendőben hordozott kisbabák agyának oxigén-ellátottságát tudományos kutatás keretében is vizsgálták, az eredmény egyértelműen alátámasztja a fent leírtakat. Figyeljünk a megfelelő testtartásra, a pontos kötésre és arra, hogy a baba arca mindig látható legyen!

Árt-e a gerincének a hordozás?

Gyakorta halljuk még ma is, úgy szakembertől (gyerekorvos, védőnő, gyógytornász), mint laikus jóakarótól (nagymama, szomszéd néni), hogy a pici babát vízszintes pozícióban kell tartani, a gerince védelmében. Ezt az álláspontot azonban érdemes felülvizsgálni: a bölcsőtartásban hordozott, illetve vízszintes felületre fektetett baba gerincét ért hatásokról itt olvashattok. Ebben a témában is készült kutatás: 6-7 éves, pici korukban hordozott gyerekeknél semmivel sem nagyobb a testtartásbeli rendellenességek előfordulási aránya, mint nem hordozott társaiknál. Meg lehet tehát nyugtatni minden jóakarót: nem fog ártani a baba gerincének a hordozás. Sőt!

Sír a kendőben. Nem szereti?

Számos oka lehet annak, ha egy kisbaba sír a hordozóban, ezt a kérdést részletesen itt taglaltuk:

Sír a hordozóban. Nem szereti?

Nem lát ki a hordozóból. Hordozhatom-e arccal előre?

A kisbabák arccal előre néző hordozása mellett a leggyakrabban felhozott érv az, hogy arccal a hordozója felé fordítva nem lát ki a hordozóból, unatkozik, nem szereti. Ez valós probléma lehet úgy 4 hónapos kor után, az arccal előre történő hordozás azonban minden körülmények közt ellenjavallt. Kifele fordítva ugyanis természetellenes testhelyzetbe kényszerül a baba, ami mind testi, mind lelki szempontból ártalmas, ráadásul ez a hordozó személynek is kényelmetlen. A baba lába ílyenkor párhuzamosan lóg, ami a csípőjére nézve egészségtelen, háta pedig homorításra kényszerül, sőt, ebben a pozícióban a fejét sem tudjuk megtámasztani. A külvilágból érkező ingerek szűrésére, korlátozására a baba még nem képes, kifele fordítva elbújni sem tud, teljesen kiszolgáltatott, a túl sok inger pedig igen megterhelő lehet a számára, nyugtalansághoz, síráshoz vezethet.

A kifele fordítással épp a hordozás lényegét veszítjük el: a baba egészséges testtartását és a biztonságérzetet, amit a hordozójával való szoros testkontaktus jelent a számára. Tanuljuk meg csípőn hordozni, vagy kössük hátra a babát: így a hordozás minden előnyét tovább élvezhetjük!

 

Hogyan tanul meg kúszni/mászni/járni, ha folyton magamon hordozom?

Még egy paradoxon azok számára, akik nem értik: a “folyton” hordozott baba a mozgásfejlődés szempontjából is hatalmas előnyt élvez azokkal a társaival szemben, akiknek a kiságyban való hosszas fekvés révén látszólag nagyobb a mozgásszabadsága! Van ugyanis a fejlődésnek egy igen fontos feltétele: az ingergazdag környezet. A hordozott babát pedig – édesanyja mozgása, légzése, hangja és minden egyéb életműködése és tevékenysége révén – lényegesen több inger éri, mint a kiságyban vagy babakocsiban fekvő társait. Látszólag ugyan passzív a hordozókendőbe kötött baba, valójában azonban folyamatos mozgásban van: hordozója testtartásához igazodva simul, ellensúlyoz, kapaszkodik, ami folyamatos “edzéssel” jár. Éppen ezért a hordozott babák egyensúlyérzéke jobb, mozgásfejlődésük pedig akár még gyorsabb is lehet, mint nem hordozott társaiké.

Nem fáj a hátad?

Nem! Az az anyuka, aki életmódszerűen, napi szinten hordozza kisbabáját a születésétől kezdve, szinte észrevétlenül edződik hozzá gyermeke súlyához, a legtöbb hordozó anyukának kétéves, tizenkilós tipegő hordozása sem jelent nehézséget. (Nyilván, egészséges anyukáról beszélek, helyes hordozás mellett, feltételezve, hogy ekkora gyereket már rég a hátán hordoz.)

A hordozás sok esetben még segíthet is a hátfájáson: nem egy anyukát ismerek, akinek a háti hordozás tartásjavító hatásának köszönhetően teljesen megszűnt a hátfájása!

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest