Mekkora babát, hol és hogyan hordozunk?

Kisbabánk életkora, fejlettségi szintje és igényei, illetve a saját igényeink függvényében hordozhatjuk őt elöl, csípőn, vagy a hátunkon. Minden hordozási módnak és minden hordozóeszköznek megvan a maga szépsége és gyakorlati haszna is.

Elöl többnyire újszülött, illetve picike babákat hordozunk, általában 3-4 hónapos korukig, 5-7 kilós súly körülig, illetve amíg kényelmesen elbírjuk őket. Szintén elöl hordozzuk a koraszülött és egyéb okból különleges hordozási igényű babákat, akik esetében fontos, hogy mindig lássuk őket, és a lehető leghamarabb válaszolni tudjunk az igényeikre.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nagyobb babát nem hordhatunk elöl: vannak, és lesznek helyzetek, amikor a gyerek, mi magunk vagy éppen a helyzet úgy kívánja meg, hogy elöl hordozzuk. Elöl hordozásra alkalmasak a rugalmas és a szövött hordozókendők, a mei tai jellegű hordozók és a csatos hordozók is.

Csípőre általában 3-4 hónapos koruk körül kerülnek át a babák, amikor már többet szeretnének látni azőket körülvevő világból, mint amennyit az elöl hordozás lehetővé tesz. A csípőn hordozás nagyszerű átmenet lehet az elöl és a háton hordozás között: ha elöl már kényelmetlen, de úgy érzed, nem készültél még fel arra, hogy a hátadon hordozd, kösd csípőre! Anya csípőjén üldögélni szuper dolog, a baba jobban kilát a kendőből, mint elöl, mégis közel van, látjuk, könnyedén hozzáférünk, és rövidebb távokon a súlyát is könnyebben viseljük. Csípőn hordozni újszülött kortól kisovis korig bármekkora gyereket lehet, erre a célra a karikás hordozókendő a legpraktikusabb. Érdemes azonban figyelni arra, hogy – amennyiben gyakran hordozunk csípőn – váltsuk rendszeresen a jobb és bal oldalakat, úgy a kisbabánk, mint önmagunk egészsége érdekében.

Nagyobbacska babát, gyereket a legtöbb anyuka szívesebben és kényelmesebben hordoz háton, és ezt általában mindketten nagyon élvezik. A babának azért jó, mert a mamája hátáról gyakorlatilag mindent lát, amit csak szeretne, az anyukának azért, mert – míg egy nagyobb baba elöl hordozva már akadályozná – a háton hordozás nagyobb súlyú gyerek esetében is kevésbé megterhelő, ugyanakkor lényegesen nagyobb mozgásszabadásot biztosít, ehhez számos praktikus hordozóeszköz a rendelkezésünkre áll. Háton hordozni egy kisbabát szintén újszülött kortól lehet, egészen 3-4 éves korig, illetve amíg igényli, és a hordozója elbírja őt.

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest