A biztonságos babahordozás irányelvei

A hordozott baba védelme érdekében érdemes betartani néhány egyszerű biztonsági óvintézkedést, az alábbiakban ezeket foglaltam össze.

Alapvető biztonsági óvintézkedések hordozáskor:

  • minden egyes használat előtt ellenőrizd a hordozód épségét: sérült, repedt, szakadt eszközt ne használj!
  • a babát mindig az életkorának és fejlettségi szintjének megfelelő testtartásban hordozd, figyelve arra, hogy:
    • a hordozó feszesen ölelje körül, a baba ne görnyedhessen össze benne: az álla ne nyomódhasson a mellkasához, alatta mindig legyen legalább kétujjnyi szabad hely,
    • az arca mindig látható,
    • légzése akadálymentes legyen.

Ha a kisbabád koraszülött, beteg, valamiért különleges gondoskodást igényel, kérd babahordozási tanácsadó segítségét!

 

Otthon:

Hordozott babával ne végezz veszélyes tevékenységeket, figyelj a háztartási gépek (tűzhely, vasaló, varrógép), hegyes, éles eszközök, vegyszerek körültekintő és biztonságos használatára!

Igyekezz elkerülni a potenciális veszélyforrásokat, magas polcokról való pakolást, székre, létrára mászást, stb.

Polcok közelében a hordozóból kinyúlkáló babára figyelj: elérhet, leverhet, magára húzhat tárgyakat, ez pedig nem csak bosszantó, de balesetveszélyes is lehet!

 

Házon kívül:

A babát mindig az aktuális időjárási körülményeknek megfelelően öltöztesd: ne öltöztesd túl (tartsd szem előtt, hogy a saját tested és valamelyest a hordozó is melegíti), de hidegtől, széltől, tűző naptól kellőképpen védve legyen!

Hordozáskor megváltozik a súlypontod és az egyensúlyérzékelésed, légy ennek tudatában, lépcsőn, mozgólépcsőn, csúszós felületeken, veszélyes helyeken óvatosan járj!

Közlekedés:

A KRESZ betartása minden körülmények között kötelező: hordozóba kötött babával NE ülj autóba, biciklire! Kisbabát a saját biztonsága érdekében gépjárműben csak és kizárólag biztonsági gyermekülésben, kerékpáron vázra szerelhető biztonsági ülésben szállíts!

Tömegközelekedési eszközön igyekezz úgy elhelyezkedni, hogy védve érezd magad és a kisbabádat!

Potenciális veszélyforrást jelenthetnek a lelógó kendőszárak, pántok, madzagok, mivel beakadhatnak, becsípődhetnek, figyelj rájuk!

A hordozóból kinyújtózkodó gyerek kezére, lábára ajtók, ablakok közelében különösen figyelj!

Sport:

Általánosan elmondható, hogy hordozott babával sportolni – szaladni, ugrálni, síelni, lovagolni, stb. – nem ajánlott. A hirtelen mozdulatok komoly sérülésveszélybe sodorhatják a babát!

Ez alól a szabály alól csak a speciálisan kialakított, hordozott babával együtt végezhető mozgásformák képeznek kivételt, ilyen a maminbaba, a hordozós kanga, hordozós jóga, hordozós nordic walking. Az óvatosság azonban, mindkettőnk érdekében, itt is fontos!

… és egy általános érvényű szabály: használd a józan eszed! :-)

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest