Babahordozás különleges élethelyzetekben

Vannak helyzetek az életünkben, amelyek addigi életvitelünk újragondolását, megszokott rutinjaink újratervezését teszik szükségessé. Nincs ez másként a babahordozás esetében sem: vannak nagyobb odafigyelést vagy éppen különleges megoldásokat igénylő helyzetek, amikor kiemelten fontos, hogy ne ártsunk, vagy éppen célzottan elősegítsünk valamit a baba, kisgyerek testközelben való hordozásával.

De mi az, ami babahordozás szempontjából különlegesnek számít?

Különleges helyzet pl. – babahordozás szempontjából is – a várandósság, amikor a hordozást még intenzíven igénylő tipegő korú baba mellé érkezik kistestvér: minél kisebb a két gyerek közötti korkülönbség, annál nagyobb kihívás elé néz a hordozó anya. Hordozhatunk-e, hordozzunk-e pocakkal, és ha igen, miben, hogyan, meddig…?

Szintén különleges állapotnak számít a gyermekágy, amikor nem bírjuk kivárni, hogy újszülött kisbabánkat kendőbe kötve kimozdulhassunk egy kiadós sétára. Különösen jellemző – és hadd mondjam azt, joggal – a türelmetlenség azon tapasztalt hordozó anyukák esetében, akik ismerik már a hordozókendő-nyújtotta szoros testkontaktus babaillatú meghittségét. Mikor köthetjük végre kendőbe a kis jövevényt?

Hasonló kérdéseik vannak a császármetszéssel szült anyukáknak. Lehet-e, szabad-e hordozni császármetszés után? Mikor kezdhetünk hordozni császár után, és hogyan? Mi az, amire jobban oda kell figyelni egy ilyen esetben?

És mi történik, ha gyermekünk koraszülöttként jön a világra? Hordozhatjuk-e egyáltalán, és ha igen, hogyan kössünk biztonságosan kendőbe egy olyan aprócska és törékeny kisbabát, akit kézbe venni is alig merünk?

Vagy mit tegyünk, ha egy kisbaba helyett mindjárt kettő érkezik? Tud-e egy ember két kisbabát hordozni egyszerre, és ha igen, hogyan?

Különleges helyzetnek számítanak a fentieken túl pl. a csípőfejlődési és egyéb rendellenességek, betegségek a babánál, de az őt hordozni vágyó szülő esetleges betegsége, fogyatékossága is.

A leggyakrabban felmerülő kérdések mentén foglalom össze a legfontosabb tudnivalókat a következő oldalakon. Általánosságban, mivel a legtöbb különleges eset speciálisan képzett babahordozási tanácsadóval való személyes konzultációt, testreszabott megoldást kíván. Amennyiben nem kaptál választ a kérdésedre, írj nekem! Minden üzenetre,  email-re örömmel válaszolok. :-)

Pin It on Pinterest