Babahordozás a gyermekágy idején

Gyermekágynak a szülést követő hat hetes időszakot nevezzük: körülbelül ennyi időre van szüksége a frissen szült anya várandósság ill. a szülés által igénybevett szervezetének ahhoz, hogy a várandósság előtti állapotába visszarendeződjön, megerősödjön.

Az újszülött baba súlyához ugyan szokva vagyunk, a belső szerveinket tartó megnyúlt, meglazult izmoknak, szalagoknak, a medencefenék izmainak pihenésre és időre van szüksége ahhoz, hogy visszanyerjék rugalmasságukat.

Gátsérülés illetve gátmetszés után kiemelten fontos az altest kímélete, illetve minél többedik szülésen vagyunk túl, annál nagyobb a gyermekágyi pihenés jelentősége női egészségünk megőrzésében.

A felépülést elősegítendő, célszerű tehát legalább a korai gyermekágynak is nevezett első két hetet pihenéssel tölteni, és fokozatosan, testünk jelzéseire nagyon figyelve visszatérni megszokott tevékenységünkhöz. Bár az anyukák egy része már az első napokban is elég erősnek és egészségesnek érzi magát, a kisbabák pedig nem csak, hogy készen állnak a hordozásra, de igénylik is azt, a hordozással érdemes várni pár hetet.

A baba testkontaktus iránti igénye mindeközben pihenős-szoptatós összebújással is kielégíthető, ha pedig mozgalmasabb együttlétre, ringatásra, hordozásra vágyik, az első napokban, hetekben hordozhatja az apukája: remek lehetőség ez az ismerkedésre, az összehangolódásra, a kettejük közötti kötődés megalapozására.

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest