Babahordozás császármetszés után

Hordozhatod-e a kisbabádat, ha császárral szültél?

Hordozni, természetesen, császáros szülés után is lehet: a császármetszés nem zárja ki, legfeljebb megnehezíti eleinte egy kicsit a baba hordozását. A műtét az anyuka szervezetét jelentősen megterheli, fájdalmas hasi sebbel jár, melynek teljes gyógyulása néhány hetet, hónapot is igénybe vehet.

Vedd tehát figyelembe: császármetszés után hosszabb időre lehet szüksége szervezetednek a felépüléshez, mint egy hüvelyi szülés után.

A gyermekágyas hordozás irányelvei a pihenéssel és a fokozatossággal kapcsolatban császármetszéssel szült anyukákra nézve is érvényesek, az alábbiak betartásával pedig – bár nem kifejezetten a hordozásra vonatkoznak – jelentősen megkönnyítheted a dolgodat:

  • légy előrelátó, készülj tudatosan a szülést követő időszakra (is): próbálj úgy tervezni, hogy legalább az első két-három hetet pihenéssel tölthesd! És ezt most ne úgy képzeld el, hogy akkor két hétig egyhuzamban feküdni fogsz: ez egy újszülött baba mellett lehetetlen. De legalább ne neked kelljen főzni, takarítani, bevásárolni. Nagy segítség lehet ebben egy – a szülési terv mintájára – összeállított gyermekágyi terv, amely kitér a főzésre (vagy éppen ételrendelésre, szükség és lehetőség szerint!), háztartási teendők elvégzésére, nagyobb testvére körüli segítség szervezésére, stb.
  • vedd magad mellé a babát az ágyba, ez az első napokban, hetekben két szempontból is igen hasznos lehet: egyrészt önmagadat kíméled vele, megspórolhatsz néhány fájdalmas felkelést, másrészt melletted várhatóan a baba is elégedettebb lesz a sorsával, kevesebbet fog sírni. Félig fekvő pozícióban fektesd a mellkasodra (akár meztelenül vagy csak egy pelusban, együtt betakarózva!), szoptasd, pihenjetek összebújva, ha pedig mozgalmasabb, sétálós, ringatós együttlétre vágyna a pici, bátorítsd az apukát vagy akár nagymamát, hogy hordozza ő!
  • kíméld a hasad: a sebgyógyuláshoz szükség van mozgásra, figyelj azonban arra, hogy ne feszüljon, ne húzódjon meg túlságosan, mivel a túlzott igénybevétel hátráltathatja a seb gyógyulását, és a hegesedést is negatívan befolyásolhatja.

Mikor kezdheted el hordozni a babád?

Nincs általánosan érvényes, tuti recept: ez első sorban a felépülés illetve a sebgyógyulás egyéni ütemétől függ. Van, aki már 2-3 héttel a császármetszés után elég erősnek és egészségesnek érzi magát, és van, aki lassabban regenerálódik, érzékenyebb a sebe, nehezebben viseli az első heteket. Sok múlik viszont a körülményeken is- a nagyobb gyerekek és a segítő kezek számán, egyebek között.

A babát hordozóban hordani lényegesen kevésbé megterhelő, mint a kiságyból kiemelgetni, és ölben hordozni, tehát ha egyedül vagy vele, és okvetlen cipelni kell, egy mindkettőtök számára kényelmes hordozó kincset ér!

 

Milyen hordozóeszközben, hogyan hordozz császármetszés után?

Válassz olyan kötési módot, illetve hordozóeszközt, amely a hasadon lévő sebet nem nyomja, nem dörzsöli.

Szövött hordozókendő esetében igen kényelmes lehet a kenguru kötés, mivel ebben kötésben nem fut kendőszár a derekadon, a másik nagy előnye pedig az, hogy akár ülve is kényelmesen megkötheted- ez az első hetekben igen nagy segítség lehet. A hordozókendő használatának elsajátítása igényel ugyan némi elszántságot és kitartást, cserébe viszont egészen a hordozós kor végéig elkísér, sőt, még utána is jó szolgálatot tehet.

A karikás hordozókendő szintén jó választás lehet: használata könnyű, elölés csípőn hordozásra is alkalmas, sőt, akár szoptathatsz is benne: könnyedén, diszkréten, kényelmesen. Egyetlen hátránya a féloldalas terhelés, rövidebb időkre, távokra azonban verhetetlen. Rendszeres használat esetén felváltva hordd a jobb ill. a bal oldaladon!

Szintén kényelmes lehet császármetszés után a Close Caboo nevű hordozó is, amely – a karikás kendő és a rugalmas hordozókendő tulajdonságait ötvözve – két pár karika segítségével állítható, a hasad ebben a hordozóban is szabadon marad. Hátránya, hogy csak elöl hordozásra használható, és aránylag hamar kinövik a babák (ehhez képest viszont meglehetősen drága).

Császármetszés után kiemelten fontos:

  • kíméld magad, ameddig és amennyire szükségét érzed!
  • fokozatosan kezdd el hordozni a kisbabád: eleinte csak pár percre kösd hordozóba, majd lassan, napról napra növeld a hordozás időtartamát!
  • figyelj a tested jelzéseire: amint elkezd húzni, vágni, kényelmetlenné válni a hordozás, tarts szünetet, pihenj meg.

 

Segítséggel könnyebb!

Ha először készülsz hordozni, kérdéseid vannak, bizonytalan vagy, keress fel egy babahordozási tanácsadót: a leghatékonyabb segítségre egy személyes találkozás keretében számíthatsz, de ha erre valamiért nincs lehetőségetek, email-ben vagy telefonon is igen nagy segítségedre lehet!

Marosvásárhelyen és környékén magam is örömmel állok a rendelkezésedre! :-)

 

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest