Hordozás várandósság alatt

Kismamaként megannyi figyelmeztetéssel, ellenjavallattal, sőt, tiltással találja szembe magát az ember lánya: vannak köztük megalapozottak, de az alaptalan, eltúlzott aggodalom sem ritka. Pocakkal ne emelj, ne cipelj, ne hajolj, ne nyújtózkodj… ismerős, ugye?

Induljunk ki abból, hogy aki hordozós korú gyerek mellett vár újabb kisbabát, minden bizonnyal edzésben van, ami tipegője emelgetését, cipelését, jobb esetben hordozását illeti.

Aki már a várandósság előtt is rendszeresen hordozta nagyobb gyermekét, egészséges várandósság és kellő odafigyelés mellett általában biztonsággal hordozhat továbbra is. Aki a várandósság alatt kezd hordozni, annak fokozott körültekintés, fokozatosság javasolt, szakavatott tanácsadó igénybevétele sokat segíthet.

Néhány alapvető szabály betartásával várandósan is kényelmesen és biztonságosan hordozhatsz:

  • Várandósság alatt lehetőség szerint háton hordozz! Újszülött baba mellett a legritkább esetben fogan újabb gyerek, 3-4 hónapos kor fölött meg – úgy a kis kendőlakó, mint hordozó mamája érdekében – csípőn vagy háton javasolt hordozni a babát. Csípőn hordozni azonban a növekvő pocak mellett a legtöbb kismamának nem opció.
  • Figyelj a testtartásodra és a mozdulatok helyes kivitelezésére, különösen nagyobb súlyú gyerek emelésnél! Ne lehajolva, derékból, hanem leguggolva a gyerek mellé, térdből emeld fel! Nagyobbacska babát akár meg is kérhetsz, hogy másszon fel a kanapéra, padra, valahová, és onnan emeld a hátadra.
  • Válassz pocakkal is kényelmesen hordható kötési módot, illetve hordozóeszközt. A hordozókendő szárait megkötheted a pocakod alatt vagy fölötte, de a választott kötési mód függvényében megcsomózhatod a kendőt a válladnál, vagy befejezheted a kötést a mellkasodon, akár csomózás nélkül is. Hasonlóan kötheted meg a mei-tai jellegű hordozókat is, a csatos hordozók derékpántjat szintén rögzítheted a babás pocak alatt vagy fölötte. Ha pedig kötözni is, csatolni is kényelmetlen a pocak miatt, választhatod az onbuhimot: ez a hordozó a hátizsákokhoz hasonlóan viselhető, nagyobb babához várandósság alatt is nagyszerű választás lehet.
  • Figyelj a tested jelzéseire, ne erőltesd meg magad! Mivel a várandósság már önmagában is nagyon megterhelő lehet, nagyobb gyereket csak akkor hordozz, ha muszáj, egyébként hordozzon apuka, és valahányszor szükségét érzed, bátran végy igénybe segítséget!

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest