Kis hordozóeszköz-határozó

Hordozni sok mindenben lehet, ahogyan ezt a világ számos részén fellelhető számtalan, csecsemők és tipegő korú babák hordozására használatos eszköz is bizonyítja. Anyagától, formájától és megnevezésétől függetlenül a rendeltetése mindegyik hordozónak, mindenütt a világban ugyanaz: testközelben tartani a kisbabát, biztonságosan, és – lehetőség szerint – kényelmesen.

Ha osztályozni akarjuk őket, két nagy csoportba sorolhatjuk a hordozóeszközöket: vannak kendők és “nem-kendők”, vagyis formázott hordozók.

A hordozókendők egyszerű kelmék, melyeket a hordozó személy és a hordozott kisbaba körül megkötve, csomózással rögzítenek. Különféle megnevezések alatt igen sok kultúrában megtalálhatók, ilyen pl. a mexikói rebozó, a perui manta, az afrikai kanga, kikoy, kitenge, az indonéziai selendang… és ilyen – illetve hasonló – a mi európai hordozókendőnk is.

A formázott hordozók felépítésében közös a kisbaba megtámaszátásra kialakított, többnyire téglalap alakú textil hátlap és a váll- illetve derékpántok, melyek a rögzítésére szolgálnak. Többféle kötözős és csatos variáció létezik, előbbiek – mint pl. a mei tai, podaegi, onbuhimo – Ázsiából származnak, utóbbiak meglehetősen újkeletűek, javarészt Európában és Amerikában készülnek.

A legnépszerűbb hordozóeszközök ma Európában

  • a szövött és a rugalmas hordozókendő,
  • a karikás kendő,
  • a mei tai jellegű, kötözős és
  • a csatos hordozók,

de számtalan ún. hibrid hordozóeszköz is létezik, melyek a fentiek ötvözéséből születtek.

Az alábbiakban a leggyakrabban használt hordozókról olvashatsz egy-egy rövid ismertetőt. Ha valamelyiket szeretnéd kipróbálni, nézz körül kölcsönözhető hordozóink között, helyes használatuk elsajátításában babahordozási konzultáció keretében kaphatsz segítséget.

Hordozókendők

A babahordozó kendő az egyik legősibb, legegyszerűbb és legsokrétűbben kihasználható babahordozó eszköz: egy hosszú, többnyire pamutból készült textilkendőről van szó.

A szövött hordozókendők

hossza 2,5 – 5,5 m között változik, szélessége általában 70 cm körül mozog. A végei lehetnek egyenesek vagy csapottak, simán szegettek, de akár rojtosak is. A hossz függvényében beszélünk rövid és hosszú kendőkről, méretezésük általában 2 és 8 közötti számokkal történik. Vannak olyan gyártók, akik egyszerűen a kendő hosszát adják meg méretnek, de olyan is akad, aki a konfekcióméretek szerint S, M… XXL méretekkel jelöli a kendőit.

Didymos Lisa hordozókendő - BabyPort

Anyagukat tekintve a hordozókendők nagyrészt pamutból készülnek, de léteznek ún. kevertszálas kendők is, amelyek anyaga bizonyos százalékban lent, kendert, gyapjút, selymet, bambuszt, stb. tartalmaz. A pamut kendők a legkönnyebben kezelhetők, kezdőknek általában ezeket ajánljuk, a lenesek erősek, jó tartásúak, nagyobb gyerekkel is kényelmesek, a gyapjús kendők puhák, melegek, különösen hűvösebb időben népszerűek. Mindegyik anyagnak megvannak a maga sajátos tulajdonságai, előnyei és hátrányai, ezekről bővebben az Anyagok, szövéstípusok oldalon olvashatsz, A hordozókendő menü alatt.

A jó hordozókendők speciális szövési technikával – többnyire sávolyszövéssel, illetve annak variációival – készülnek. Kereszt- és hosszirányban nem rugalmasak, átlósan viszont igen, ettől igazán ölelősek, helyesen megkötve pontról pontra megtámasztják a babát. A csíkos kendők általában keresztsávoly, a rombuszmintásak gyémántsávoly, a két oldalukon különböző színűek atlasz szövésűek. Az anyagukban mintásak szövésében a fenti szövéstípusokat ötvözik, ezeket jaquard (ejtsd: zsákár) kendőknek nevezzük. A szövéstípusokról az Anyagok, szövéstípusok oldalon olvashatsz bővebben.

A szövött hordozókendő a baba születésétől kezdve használható, addig, ameddig csak szükséges. Elöl, csípőn és háton hordozásra egyaránt alkalmas, számtalan variációban megköthető. Optimális pozíciót és környezetet biztosít a babának a fejlődéshez, támogatja a kötődés kialakulását a kisbaba és mamája között, segít a diszkrét szoptatásban, sőt, a baba hordozásán kívül is jó szolgálatot tehet. Egy jó kendő egy ügyes anyuka kezében szinte bármire képes! A várandósság alatt remekül megtámasztja a növekvő pocakot, vajúdásnál kapaszkodóként segíthet, utána – ha épp nem hordozunk benne – működhet pelenkázó alátétként, játszószőnyegként, hűvösebb időben babatakaróként, de egy kis kreativitással kényelmes babahintát, függőágyat, nagyobb gyereknek mászókötelet varázsolhatunk belőle.

A felhozatal egyre gazdagabb, anyagok, színek, minták számtalan kombinációját kínálják a – többnyire internetes – boltok. A hordozókendők általában nem olcsóak, a tapasztalat azonban azt mutatja, érdemes áldozni a minőségre.

A kendő biztonságos és helyes használatának az elsajátítása elszántságot és kitartást igényel. Ha egy mód van rá, érdemes szakavatott babahordozási tanácsadó segítségét kérni, vagy elmenni egy hordozókendő tanfolyamra, ahol tapasztalt szakember segít a megfelelő minőség, méret ill. a baba és hordozója számára optimális kötésfajta kiválasztásában, és annak elsajátításában.

A rugalmas hordozókendők

hossza általában 5 m körüli, szélességük 55-70 cm között mozog. A méretezés itt kevésbé jellemző, ha mégis megadnak méretet, az többnyire normál és extra hosszú kendőt jelent.

Előállításuk módját tekintve a rugalmas hordozókendők anyaga kötött, a pólók anyagához hasonló egyszerű pamut dzsörzé.

A rugalmas hordozókendőket szintén újszülött kortól kezdve használhatjuk, legtöbbjük azonban egy bizonyos testsúly fölött már nem tart megfelelően, ekkor érdemes más hordozóeszközre váltani.

A rugalmas kendő – épp a rugalmasságának köszönhetően – látszólag megkönnyítik a kezdő anyuka dolgát, a baba megfelelő tartása és megtámasztása érdekében azonban ugyanolyan fontos precízen, jól megkötni a rugalmas kendőt is, mint a szövöttet!

 

A karikás hordozókendők

anyaga és szövése a hosszú kendőkéhez hasonló, fő jellegzetességük az, hogy nem csomózzuk, hanem egy pár karikán átfűzve rögzítjük őket.

Hosszúságuk 1,7 – 2,2 m között változik, szélességük 70 cm körüli, méretezésük gyártónként változik: van, aki a hosszúságuk függvényében 1-essel és 2-essel jelöli őket, de olyan gyártó is akad, aki S, M, L méreteket ad meg karikás kendőihez.

A karikás kendők egyik végén – ahogy azt a nevük is mutatja – két alumíniumból készült karika található, ezek rögzítésének a függvényében beszélünk húzott vállú, illetve hajtott vállú karikás kendőkről.

A karikás hordozókendők is használhatók már újszülött kortól kezdve. Elöl hordozásra is alkalmasak, igazi rendeltetésük azonban a csípőn hordozás. Rendszeres használatuk esetén fontos figyelni az oldalak váltogatására, úgy a baba, mint a hordozó személy egészsége érdekében. Féloldalasságuk miatt a karikás kendők életmódszerű hordozásra kevésbé alkalmasak, mint a hosszú kendők, azonban számtalan élethelyzetben nagyszerű alternatívái lehetnek a “nagykendőnek”. Kisebb helyen elférnek, egyszerűbb a használatuk, szoptatásra is kiválóan alkalmasak- ha több órás sétákra nem is, rövidebb idő(k)re-táv(ok)ra minden szempontból ideális hordozóeszközök!

Mei tai jellegű kötözős hordozók

Az ún. ázsiai típusú vagy kötős/kötözős babahordozók jellemzően egy (többnyire) téglalap alakú hátlapból és a sarkaihoz erősített pántokból állnak. Eredetileg háton hordozásra használták őket, de némelyikük elöl és csípőn hordozásra is kiválóan alkalmas.

 

A mei tai

Kínából származik, magyarul néhol kötős kengurunak is nevezik. Hátlapja álló téglalap alakú, két oldala lehet  enyhén karcsúsított, felső része gyakorta ívelt. Alsó sarkain egy pár rövidebb derékpántot, felső sarkain egy pár hosszú vállpántot találunk.

Egy átlagos mei tai hátlapjának a szélessége 35-40 cm között változik, magassága 45-50 cm körüli. A derékpántok hossza 80 cm körül mozog, a vállpántok kb. 2 m hosszúak, és 9-10 cm szélesek.

Anyagukat tekintve a mei tai-ok általában pamut sávolyszövetből (twill), vastag pamutvászonból (canvas) vagy kordbársonyból készülnek. A hátlap 2 vagy 3 rétegű, néha vékonyan bélelik is, általában gyapjúfilccel. A legkülső réteg vagy panel a hordozó dísze (dekor), ez általában egy vékonyabb, színes, vidám mintás anyagból készül. A pántok derékra és vállra eső részeit gyakorta párnázzák, hogy a hordozó ezáltal is kényelmesebb legyen.

Mivel egy normál méretű mei tai hátlapja egy pici baba méreteihez képest meglehetősen széles, illetve magas is, és a hátlap sem olyan ölelős, mint a hordozókendők anyaga, ezeket a hordozókat többnyire fél évesnél nagyobb, ideális esetben már önállóan ülni tudó babáknak ajánljuk.

Kisebb babák hordozására alkalmasabbak a puha, hordozókendő-anyagból készült, állítható szélességű és magasságú, ún. bébi tai-ok vagy wrap tai-ok, ezek már több kendőgyártó cég kínálatában is megtalálhatók, de sok ügyes kezű WAHM* anyuka is készít ilyen jellegű hordozókat, egyéni megrendelésre is.

A mei tai eredetileg háton hordozásra használatos, de hordhatjuk elöl is, sőt – egy kis kreativitással – akár még szoptathatunk is benne. Használata sokak szerint egyszerűbben elsajátítható, mint a hordozókendőé, ezért meglehetősen népszerű hordozó. Akárcsak a hordozókendők esetében, itt is figyelni kell a baba megfelelő pozíciójára és megtámasztására!

 

Az onbuhimo,

becenevén onbu, egy japán eredetű, méretében és anyagában egyaránt a mei tai-hoz hasonló felépítésű hordozóeszköz, azonban a hátlap alsó sarkain derékpántok helyett egy-egy karikát találunk: a vállpántok ezeken átfűzve rögzíthetők. Mostanában már csatokkal is készítik őket, a csatos onbu azt jelenti, hogy a vállpántok karikák helyett csatok segítségével csatlakoznak a hátlap sarkaihoz.

Használata viszonylag egyszerű, tipegő kortól ajánlható, leginkább háton hordozásra alkalmas.

 

A podaegi,

vagy podegi, vagy egyszerűen csak pod, a feljebb említett két hordozó koreai verziója, mindössze egy pár vállpánttal rendelkezik, viszont szélesebb / hosszabb a hátlapja, mint a mei tai-nak és az onbuhimo-nak. A tradícionális podaegi hátlapja széles, fekvő téglalap alakú, amely a babát és hordozóját egyaránt körülöleli, vízszintesen futó vállpántokkal, amelyeket mell fölött körbevezetve rögzítenek a baba feneke alatt. Az európai változat hátlapja keskenyebb, álló téglalap vagy enyhén trapéz alakú, vállpántjai pedig a mei tai-éhoz hasonlóan csatlakoznak hozzá. Ezt a fajta podaegit a vállakon átvezetve, a mei tai-hoz hasonlóan kötjük meg.

Használatát leghamarabb stabilan ülő kortól, illetve még később ajánljuk, elöl és háton hordozásra alkalmas.

Csatos hordozók

A csatos hordozóeszközök vagy ssc-k (soft structured carrier) felépítése a kötős hordozókéhoz hasonló, annyi különbséggel, hogy a váll- és derékpántokat nem kötözéssel, hanem – a használat megkönnyítése érdekében – csatok segítségével rögzítjük.

Formájukat és méretüket tekintve a legtöbb gyártó igyekszik úgy kialakítani a hordozóit, hogy azok újszülött kortól egészen a hordozós kor végéig használhatóak legyenek. Több hordozóban találunk speciális, újszülöttek számára készült szűkítő betétet, emellett gyakorta szélesíthető, magasítható a hordozó body-ja, hogy nagyobb gyereket is megfelelőképpen tartson. Általában találunk rajtuk alvócsuklyát, amellyel az alvó baba fejét megtámaszthatjuk.

Ergobaby Adapt csatos hordozó kifele hajtott nyakpárnával

Több gyártó már újszülött kortól ajánlja csatos hordozói használatát, a legtöbb hordozóiskola viszont egyetért abban, hogy újszülött és picike babák hordozására ezek a hordozók nem alkalmasak, mivel sem az optimális testtartást, sem a megfelelő megtámasztást nem biztosítják. Használatukat leginkább tipegő kortól ajánljuk. Ezek a hordozók elöl és háton hordozásra alkalmasak, némelyikük – szétcsatolható vállpántok segítségével – csípőn hordozásra is használható.

Hibrid hordozók

Feltöltés alatt.

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest