Miért is hordozunk valójában?

Eredetileg és alapvetően szükségből, noha ez a mi mai, európai szükségünk nem az a szükség, ami a természeti népek asszonyait kicsinyeik hordozására készteti. A mi esetünkben nem a túlélés a tét, megtehetjük, hogy ne hordozzunk. Csecsemőink azonban semmiben sem különböznek az övéiktől. A kisbaba – természeténél fogva – folyamatos gondoskodást igényel, ami nem csak a tele pocakot, a tiszta pelenkát és a rácsos babaágy biztonságát jelenti. A mamájával való szoros testi kapcsolatra éppen olyan nagy szüksége van az egészséges fejlődéshez, mint a levegőre, a táplálékra és a védelemre.

Szükségből, továbbá, mert a legtöbb anyukának csak két keze van, ami – egy kisbaba gondozása mellett – sokszor a legalapvetőbbek elvégzésére is alig-alig elegendő. A hordozás egyszerre elégíti ki a baba anyaigényét, és teszi lehetővé az anyuka számára, hogy egyéb teendőit is elláthassa, miközben a kisbabáját sem kell magára hagynia.

Kényelemből, mert míg kézben hordozni a folyton ölbe vágyó kisbabát hosszabb távon igen megterhelő, egy helyesen viselt hordozóeszközben ugyanazt a három-négy (öt-tíz) kilót kényelmesen és biztonságosan, akár órákon keresztül is elhordozgatja az ember lánya, a mellére vagy a hátára kötve. Míg a baba nyugodtan nézelődik vagy éppen alszik a hordozóban, mamája gyakorlatilag bármit tehet, amit szeretne. A hordozás nemcsak felszabadít, de új perspektívát nyit meg úgy a hordozott baba, mint az őt hordozó szülő előtt.

És szeretetből, persze, mindenek felett. Mert olyan régóta vártunk, vágytunk már rá, olyan kicsi és törékeny, jó illatú, ölelni- es puszilnivaló, olyan jó érzés magunkhoz szorítani! A kisbaba ölben tartása a legfontosabb módja az iránta érzett szeretetünk kimutatásának. És ez a szeretet az egész hátralévő életét megalapozza. Miért is tennénk hát le?

Egy kisbabát hordozni az egyik legjobb dolog a világon! :-)

További hasznos olvasnivaló ebben a témában:

Hordozásra kódolva

10 ok arra, hogy hordozd a kisbabád!

Üdvözöllek!

Tarczali Mónika vagyok, babahordozási tanácsadóként kisbabád, tipegő korú gyermeked hordozásával kapcsolatos kérdéseidben tudok segíteni neked. Ide írhatsz nekem: hordozas@babyport.ro

Pin It on Pinterest