Leginkább magyarul olvasok, szakirodalmat angolul, ha nem férek hozzá másképp. Ezúttal azonban egy román nyelvű írást hoztam a közelgő dúlamustra apropóján, Elena Loghin tollából:

“Tisztázzunk valamit mindjárt az elején. Az a nap, amikor egy nő világra hozza a gyermekét, egyik legfontosabb napjává válik az életének. Talán a legfontosabb napjává. És ennek a napnak az emléke élesen bevésődik, megmarad egész további életében. Ha szültél már, minden bizonnyal tudod, miről is beszélek.

Ha nincs még saját szülésélményed, gondolj egy fontos napjára az életednek (mint pl. az esküvőd napja, a nap, amelyen megkérték a kezed, amikor először ugrottál ejtőernyővel, stb.). Talán fényképeid vagy videóid is vannak, amelyek segítenek felidézni, milyen is volt. Talán történtek olyan dolgok is, amelyeknek kevésbé örültél, és amelyekre nem emlékszel, vagy nem akarsz emlékezni soha többé. Nos, a szülésed napján történtekre emlékezni fogsz, nem lesz fotókra szükséged. Legyenek boldog vagy szomorú percek, emlékük élénken élni fog az elmédben és a lelkedben egyaránt.

Vélhetően örülni szeretnél a szülésed emlékének. Ezt legegyszerűbben egy dúla jelenlétével biztosíthatod. A dúlaság fogalma viszonylag újnak, egzotikusnak számít mifelénk. Kevesen ismerik, és még kevesebben értik, látják át valójában a dúlával való együttműködés jótékony hatásait. Eddigi tapasztalatomból kiindulva úgy látom, leginkább a már szült anyák találják hasznosnak a dúlák segítségét, hiszen nekik volt már alkalmuk a saját bőrükön megtapasztalni, mennyire fontos tud lenni egy együttérző, barátságos és megbízható ember jelenléte.

Forrás: birthmadebeautiful.com

És hogy még tisztább legyen a kép: a dúla egy asszony, aki érzelmi támogatást biztosít számodra a vajúdás ideje alatt. Ismeri a szülés fiziológiáját, és tudja, a vajúdó nő nem egy patológiás eset. Egy asszony, akivel már a vajúdás előtt is találkoztál, aki ismer, és aki csak veled törődik (nem úgy, mint a (kórházi) futószalagon). Egy asszony, aki mellett elemedben érzed magad, és aki hisz benned, tudja, hogy meg tudod csinálni. Anyafigura és testőr egy személyben, aki őrzi a teret és a körülményeket, amelyek közt a szülés zajlik. A dúla nem azért van jelen a szülésnél, mert az anya nem tud szülni nélküle. Azért van ott, hogy a fölösleges gondoktól megóvja a vajúdás alatt. Hogy őrizze a szülés atmoszféráját a betolakodó, zavaró hatásoktól.

És hogy ne értsük félre: a dúla nem tesz semmit, amit az anyának kéne azért, hogy életet adjon a gyermekének. A női test tökéletesen tudja, mit kell tennie. A dúla azért van ott, hogy folyamat háborítatlanságát biztosítsa. Hogy jobban megértsd, mit is jelent ez, gondolja arra, hogy néha félsz elaludni, amikor egyedül vagy otthon. Különös gondolatok járnak a fejedben, amelyek nem hagynak elcsendesedni. De ha tudod, hogy ott van valaki a közelben, pl. az édesanyád – még ha nem is ugyanabban a szobában, amelyben te vagy, – mindjárt könnyebb ellazulnod, álomba szenderülnöd. A nőknek nagy szükségük van arra, hogy biztonságban érezzék magukat a szülés körüli időszakban. És, hála Istennek, a mi szülészeteinken bőven vannak zavaró tényezők (az intimitás teljes hiánya, orvosi felszerelések, erős fények, hangok, átható szagok, sűrű és invazív, gyakorta idegenek által végzett hüvelyi vizsgálatok, siető és rohanó emberek, akik úgy néznek a szülnés előtt álló nőre, mint egy méhre, amiből ki kell szedni egy gyermeket…) Az anyának minden esélye megvan tehát arra, hogy ne tudja gondtalanul a testére bízni önmagát.

Gyakorta keverik össze a dúla feladatkörét a szülésznő feladatkörével. Az emberek összetévesztik a két szerepet. Néhány konkrétum. A szülésznőnek egészségügyi képesítése van, és szükség esetén orvosi döntéseket hozhat. A doulának nincs egészségügyi végzettsége. A szülésznő több vajúdást is felügyel párhuzamosan. A dúla egyetlen anyával foglalkozik, és ha szükséges, légzőgyakorlatokkal, masszázzsal, helyzetváltoztatási javaslatokkal segít neki, meleg vagy hideg borogatást készít, stb. A szülésznőt nem ismered előre. A dúlával már a vajúdás beindulta előtt is találkoztál, hogy a szülésedre felkészüljetek. A szülésznő (vagy az orvos) kapja el a babát, amikor megszületik. A dúla az anyát tartja közben, vagy fogja a kezét a szülőasztalon. A szülésznő és az orvos végzi tovább a dolgát a szülés után. A dúla az anyával és kisbabájával marad, amíg csak szükségük van rá.

Hogyan találsz dúlát? Legegyszerűbben talán szülésfelkészítő tanfolyamokon. A szülésfelkészítőt tartó személyek gyakorta szüléskísérést is vállalnak. Vagy barátnők segítéségével, akik maguk is szültek már dúlával. Vagy körülnézhetsz az iterneten. Az árak változóak lehetnek, de a dúlai szolgáltatások díja egyelőre lényegesen alacsonyabb azok valódi értékénél. Mivel ez a mesterség viszonylag új még nálunk, és a kereslet nem olyan nagy, hogy üzleti lehetőségként tekinthetnénk rá, van még egy nagy előnye: akik művelik, elhivatottságból és kedvtelésből teszik.

Nem tudom, eléggé konkrét voltam-e ahhoz, hogy megértsd, mi a dúla. Mindenképp azt tanácsolom, amikor várandós leszel,  gondolj majd arra, milyen emlékekre vágysz a (következő) szülésednél, és okosan fektess be úgy önmagad, mint leendő kisbabád érdekében. Egy dúla jelenléte hatalmas különbséget tehet szülés és szülés között.

Pin It on Pinterest