Adapt,

mint “hozzáidomuló”, “hozzáidomítható”

Egy Ergobaby Adapt csatos érkezett az elmúlt napokban: azt mondják róla, szűkítő nélkül használható már újszülött kortól, és akár tipegőkorig elkísér. Erre voltam kíváncsi.

Paraméterek:

 • gyártó: Ergobaby
 • modell, szín: Adapt, fekete
 • anyagösszetétel: 100% pamut
 • méret: egyméretes, szűkítő nélkül használható
 • szélessége: 27 – 33 – 38 cm
 • magassága: 38 / 47 cm
 • vállpántok hossza: 73 – 124 cm
 • derékpánt hossza: 66 – 140 cm
 • extrák: állítható szélesség, deréktámasz, fényvédős alvócsuklya (UPF 50+)
 • ár: 139,9 euró

 

Elöl hordozott baba Ergobaby Adapt csatos hordozóban

 

Objektív:

A cél egy olyan hordozó megalkotása volt, amely szűkítőbetét nélkül igazítható rá egy újszülött babára, hogy aztán vele együtt nőjön, egészen tipegőkorig. A gyártó weboldalán ezt találtam róla:

“Az Ergobaby valaha született első szűkítőmentes, újszülöttkész babahordozója megújult kényelem és ergonómiaérzetet hoz babának, szülőnek, és egy innovatív, ergonomikus ülőrészt, amely fokozatosan igazodik a növekvő babához. Az új Ergobaby Adapt könnyen használható, újszülött kortól tipegő korig (3,2 – 20 kg), szűkítő nélkül. A hordozó szülő kényelmét vastagon párnázott, keresztezhető vállpántok és a derekat kényelmesen megtámasztó derékpánt biztosítja.”

Ergobaby Adapt hordozó belső része, deréktámasszal ellátott derékpánt

Szubjektív:

Mivel a csatos hordozókba beépített, illetve külön használható újszülöttbetéteknek, szűkítőknek nem vagyok barátja, az elsődleges szempont, ami miatt éppen ezt a modellt választottam, az Adapt állítható szélessége volt.

Szándékosan nem néztem utána, hogyan oldották meg, megvártam, míg megérkezik a hordozó. A dobozból kihúzva mindjárt az alsó részénél fogva vettem kézbe: feltéptem a tépőzárt, szűkebb állásba ragasztottam vissza, majd belepróbáltam egy oktatóbabát, és megállapítottam: ez bizony nem fog valami jól idomulni. Aztán felfedeztem rajta a két pici hevedert, behúztam és becsatoltam őket. Aha. Így már más.

Ergobaby Adapt hordozó szűkített hátlappal

Az Adapt “terpeszszélessége” tehát két tépőzáras fül segítségével, az ülőrész – vagy, ha úgy jobban tetszik, “bugyor” – mélysége pedig két pici hevederrel szabályozható. Előbbi három állásban, illetve – a tépőzár bolyhos részébe színes cérnával behímezett három pozíciótól eltekintve – tulajdonképpen fokozatmentesen, utóbbi a hátlap középső részébe bevarrt hevederrel szintén három állásban állítható. A hátlap szélessége és mélysége így aránylag jól a babára igazítható.

A hátlap felső része 8-9 cm szélességben párnázott, igény szerint le- vagy fel-, illetve alsó állásban be- vagy kihajtható, és a vállpántokra varrt gombokkal rögzíthető. Lehajtva egészen pici babának is megfelelően alacsony, felhajtva kisebbecske háromévesnek is elég magas, arról, hogy a kettő közötti korú, méretű babákra mennyire passzol – kísérleti alany híján – nem tudok beszámolni. Azonban szívesen kölcsönzöm, ha valaki próbálni szeretné, és beszámolóknak, fotóknak egyaránt örülök. :-)

A vállpántok – az Ergo többi modelljéhez hasonlóan – kényelmesen párnázottak, viszont eléggé hosszúak, kisebb termetű anyukák nem fogják tudni megfelelően szűkre behúzni őket (legfeljebb télikabát fölött). A derékpántra illesztett deréktámasz valóban jó ötlet, ad egy plusz konfortérzetet, akár derékra, akár hasra kerül- akit nyomni szokott a csat, az garantáltan örülni fog neki!

Ergobaby Adapt hordozó kifele hajtott nyakpárnával

Mindent összevetve, nekem szimpatikus, a magam részéről szívesebben használok így beszűkítve egy hordozót, mint betéttel, ha már csatos. Újszülött babához minden extrája ellenére sem ajánlanám, nagyobbacska babához viszont jó választás lehet.

 

Pro:

 • állítható szélesség, “bugyor”
 • kényelmes deréktámasz

Kontra:

 • hosszan párnázott vállpántok: kistermetű anyukák a gyártó ígérete ellenére nem fogják tudni megfelelően feszesre húzni
 • nincs a vállpántok felső részén állítási lehetőség, ún. szoptatóspánt. Pedig hasznos lenne, megoldaná a fenti problémát.

Háton hordozott baba Ergobaby Adapt hordozóban

 

Képek forrása: http://www.ergobaby.eu/baby-carriers-original-adapt-black.html

Pin It on Pinterest