Nemzetközi filmbemutatóra kerül sor szeptember 20-án: szerte a világban ezen a napon mutatják be Toni Harman és Alex Wakeford dokumentumfilmjét Freedom for Birth avagy Legyen szabadság a szülésben, születésben! címmel.

A 60 perces brit dokumentumfilm a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéskörével foglalkozik.

A világ számos országában a legalapvetőbb emberi joguktól fosztják meg a nőket: a saját testük fölötti önrendelkezés jogát vonják meg tőlük. Nem választhatják meg maguk, hol és hogyan adjanak életet gyermeküknek. Előfordul, hogy a természetes szülés iránti igényük mellett kitartó anyákat műtétre kényszerítik, vagy azzal fenyegetik, hogy a gyermekvédelem elveszi tőlük a gyermeküket. Az otthonszüléseket kísérő bábákat több országban is bűncselekmény vádjával tartóztatják le. Egyes bábákat – mint pl. a magyarországi Geréb Ágnes – még börtönbüntetésre is ítélnek. A Freedom for Birth a szülészeti ellátás radikális reformját követeli, célja az emberi jogok megsértésének a megszüntetése, valamint a szülő nők szabad választási jogának a biztosítása szülésük helyszínének és módjának a megválasztására.

A filmben több mint 40 világszinten elismert szülészeti szakértő szólal meg, közöttük:

  • szerzők: Ina May Gaskin, Sheila Kitzinger, Michel Odent, Sarah Buckley és Robbie Davis-Floyed
  • akadémikusok: 6 bába- és 1 szülészprofesszor
  • orvosok: 3 gyermekgyógyász és 1 perinatológus
  • jogászok: 5 emberi jogi jogász (Nagy Britanniából, Amerikából, Magyarországról)
  • bábaszövetségek vezetői: a Királyi Szülésznői és Bábai Kollégium, a Szülésznők és Bábák észak Amerikai Szövetsége, a Kanadai Szülésznők és Bábák Egyesülete, valamint az Amerikai Ápolónő-Szülésznők Egyesülete vezetői, illetve
  • számos további vezető szülésznő, bába, doula és aktivista.

A 17 nyelven feliratozott filmet (angol, magyar, francia, német, görög, olasz, spanyol, portugál, brazíliai portugál, horvát, szlovák, szlovén, lengyel, kínai, orosz, bolgár és holland) 2012. szeptember 20-án a világ 50 országában, közel 1000 helyszínen vetítik majd, helyi aktivisták szervezésében.

Marosvásárhelyen szeptember 20-án zárt körben kerül vetítésre a film, Erdélyben ezt követően október közepétől tekinthető majd meg. Addig is – kedvcsinálónak – íme a trailer:

Legyen szabad!

 

Forrás: One World Birth

Pin It on Pinterest