Mi a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni vagy posztpartum depresszió a szülés utáni első év során kialakuló, tartósan nyomott lelkiállapottal járó betegség, mely a statisztikák szerint az anyák mintegy 10-15 százalékát érinti. Kialakulásának okai nem teljesen ismertek, a betegség hátterében – a depresszióra való öröklött hajlam mellett – a szakemberek különböző hormonális, pszichológiai és szociális tényezőket feltételeznek.

Magasabb a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata azoknál a kismamáknál, akik a várandósságuk előtt premenstruációs szindrómától szenvedtek, akik a várandósság alatt szorongásos tünetekkel küdzöttek, akiknek eleve alacsony az önértékelése, de hajlamosító tényezőnek számítanak a párkapcsolati problémák, családi támogatottság a hiánya, valamint rossz anyagi körülmények is.

Különösen oda kell figyelni továbbá a fiatalon gyermeket vállaló, az egyedülálló, a traumatikus szülést átélt anyákra (!) valamint a koraszülött, sérült illetve beteg kisbabák szüleire. Igen, a szülés utáni depresszió apáknál is előfordulhat!

Síró kisbaba

A kisbaba sírása kétségbeejtő megpróbáltatást jelent az újdonsült szülőknek

A kisbaba érkezését követő időszaknak – a rózsaszín ködön túl – megvannak a maga nehézségei. A szülés körüli hormonális változásokkal járó fokozott érzékenység, hangulatingadozások és testi változások már önmagukban is igénybe veszik a frissen szült anyát. Megszokott életritmusa felborul, családi élete megváltozik: az újszülött baba ellátása 24 órás műszakot jelent, mellyel együtt – az ilyenkor elvárt boldogság helyett – beköltözik az életébe a fáradtság, kialvatlanság. Tovább ronthatja a helyzetet a baba iránt érzett felelősség súlya, a bezártság, elszigeteltség érzése, valamint a különféle – sok esetben értelmetlen – társadalmi “normáknak” való megfelelésre ösztönző környezeti nyomás. Az anyukák többsége viszonylag hamar túlteszi magát az első hetek, hónapok megpróbáltatásain, sokan vannak azonban olyanok is, akik kevésbé szerencsések.

Melyek a szülés utáni depresszió tünetei?

A posztpartum depresszió nem összetévesztendő az ún. baby blues-zal, mely a szülés utáni kb. harmadik napon alakul ki az anya szervezetében zajló hormonális változások miatt, és jelentős hangulati instabilitással jár, de általában pár hét alatt lecseng. A szülés utáni depresszió ezzel szemben a szülést követő első év során gyakorlatilag bármikor kialakulhat, tünetei a következők lehetnek:

  • a kismama saját anyai szerepével kapcsolatos szorongása, félelmei,
  • a baba iránti túlzott aggodalom vagy éppen érdektelenség,
  • energiahiány, túlzott fáradékonyság, ingerlékenység, gyakori sírás,
  • érdektelenség, örömhiány,
  • alvási és táplálkozási zavarok,
  • személyes higiénia elhanyagolása,
  • mellőzöttség, kilátástalanság, illetve kiszolgáltatottság érzése,
  • feledékenység, koncentrációs zavarok, döntésképtelenség,
  • negatív gondolatok, súlyosabb esetben pánikrohamok, csecsemőbántalmazás, öngyilkossági gondolatok.

Enyhébb esetekben már a házastárs, a család, egy közeli barátnő támogatása is megoldhatja a problémát, ha azonban a fenti panaszok tartósan – néhány héten túl is – fennállnak, érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni. A szülés utáni depresszió az egyik legkönnyebben kezelhető formája a depressziónak, gyógyítására többféle terápiás lehetőség is rendelkezésre áll, illetve gyógyszerekkel is kezelhető, a korszerű antidepresszáns szerek nagy része szoptatás mellett is biztonsággal használható. Nagyon fontos azonban mielőbb segítséget kérni, mivel az anya depressziója a baba egészségi állapotára, illetve fejlődésére is rányomhatja a bélyegét!

 

Hogyan segíthet a babahordozás?

A babahordozás nagyszerű “önsegítő” eszköz, melyet anyára és babára egyaránt kifejtett pozitív hatásai miatt számos pszichológus is ajánl. Nem kifejezetten depresszió elleni terápia gyanánt, de tekintetbe véve a szülés utáni depresszióban szenvedő anya által megélt nehézségeket, kipróbálni ebben az élethelyzetben is érdemes lehet: jótékony hatásait nem csak te, de a kisbabád és családod többi tagja is élvezheti.

A babahordozás segít a kötődés kialakításában, illetve megerősítésében. Az újszülött baba közelsége, érintése, illata elősegíti az oxitocin termelődését az anya szervezetében. A szeretethormonnak is nevezett oxitocin kulcsfontosságú szerepet játszik az anyai ösztönök működésbe lépésében, segíti a kötődés kialakulását anya és újszülöttje között. Ez a hatás tudatosan is előidézhető, illetve fokozható, a babamasszázs – depressziós anyákra kifejtett – jótékony hatását pl. kutatási eredmények is alátámasztják. Hasonló módon segíthet a babahordozás is: egy puha hordozókendő, amely lehetővé teszi a baba kényelmes hordozását, tökéletes segédeszköz lehet erre a célra.

Csökkenti a sírás mennyiségét. Aligha létezik elviselhetetlenebb egy anya számára a gyermeke sírásánál, nem véletlen sorolják a csecsemősírást a szülés utáni depresszió kiváltó illetve súlyosbító okai közé. Bizonyított tény ugyanakkor, hogy a síró baba megnyugtatásának leghatékonyabb módja a hordozás, ahogyan az is, hogy a hordozott babák lényegesen kevesebbet sírnak, mint nem hordozott társaik. A hordozott baba jelzéseire hamarabb érkezik válasz, igényei hamarabb kerülnek kielégítésre, egy elégedett baba pedig nem csak az anyuka kedélyállapotát, de anyai ösztöneibe vetett hitét, önértékelését is pozitívan befolyásolja.

Szabaddá tesz. A hordozóban kényelmesen és biztonságosan rögzített kisbabával az anyuka mindkét keze felszabadul, lényegesen nagyobb rugalmasságot és mozgásteret biztosítva az anyának, aki így kevésbé szenved a kisbabás léttel járó viszonylagos elszigeteltségtől. Hordozott babával gyakorlatilag bármit tehet, és bárhová eljuthat az ember lánya. A mozgás létfontosságú eleme a jóllétnek, a friss levegőn tett kiadós séták pedig mind az anyára, mind a babára igen jó hatással lehetnek.

Jobb kedvre hangol. Egy vidám, színes hordozókendő élénk, szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető színfoltja lehet az életünknek, mindennapos használata felér egy kiadós színterápiával. Az utcán – és a közösségi média révén a virtuális térben – szembejövő “hasonszőrű” kismamák pedig a közösséghez való tartozás kellemes, megerősítő érzését keltik a gyermekét hordozó anyában, akinek így talán könnyebb feldolgozni anyai létében tapasztalt nehézségeit.

 

Fontosnak tartom kihangsúlyozni: a babahordozás önmagában a szülés utáni depresszió gyógyítására nem alkalmas, az orvosi kezelést nem helyettesíti, a gyógyszeres kezelést nem váltja ki. Alternatív, kiegészítő terápia gyanánt azonban érdemes kihasználni áldásos hatásait.

 

További hasznos olvasnivaló a szülés utáni depresszió témájában: Az anyaság realitása, azaz cukormáz nélkül az anyává válásról

Babahordozós kampány a szülés utáni depresszió ellen, angolul tudóknak: No Flaws, Only Human

Pin It on Pinterest