Jönnek a mínuszok, lassan télbe fordul az ősz. Egyre melegebb ruhák kerülnek elő a szekrény mélyéről- reggelenként nem csak a bélelt kabátot, de a sálat, kesztyűt is el lehet bírni már. Ha eddig is hordoztad a kisbabádat, bizonyára örülsz annak, hogy közös kabát alatt bújhattok össze, ha viszont eddig nem hordoztad, most akkor is érdemes megfontolni! A legvastagabb bundazsák sem ér fel anya kabátjának melegével.

Pici – még nem járó – babával a legpraktikusabb együtt öltözni. Kincset ér egy jó kabát, amibe a hordozott baba is belefér: így nem kell az öltöztetéssel civódni (a legtöbb baba amúgy is utálja), és garantáltan nem fog megfázni sem a baba, sem az anyuka. Kényelmes benti ruhája fölött extra melegítésre csak a baba feje és a lábacskája “szorul”.

Igen praktikus kiegészítője lehet a téli babahordozásnak – nem csak megfázás, de levackolás ellen is – egy szűkebb, kötözős sapka, de még jobb megoldás az ún. “űrhajós sapka”, amely nemcsak a buksit, de a babanyakat is védi. Pamut kiadásban őszre-tavaszra, gyapjúban télen sem fog megfázni a baba. Megvásárolhatjuk készen, de varrni/kötni/horgolni is lehet, ha valaki tud.

Űrhajós saka babahordozáshoz - MaM

Űrhajós sapka – ManyMonths

Űrhajós sapka babahordozáshoz - sk.

Űrhajós sapka sk (forrás)

Űrhajós sapka babahordozáshoz - sk, kötött

Űrhajós sapka sk – kötött (forrás)

 

Ami a babalábakat illeti, harisnya helyett/fölött, nadrág alatt használhatunk baba lábszármelegítőt (divatos kifejezéssel általában “bébilegz”-nek hívják, én zokniszáracskának nevezem), mely szintén készülhet pamutból, de – luxuskivitelben – akár merinogyapjúból, kasmírból is. Bolti áruk nem éppen baráti, de lemondani nem kell róla, némi leleményesség és két ügyes kéz birtokában sk is elkészíthetjük- ezt is!

Babylegs babahordozáshoz (is)

Babylegs (forrás)

Zokniszáracska babahordozáshoz (is) sk.

Zokniszáracska sk (forrás)

Zokniszáracska babhordozáshoz (is), sk. kötött

Zokniszáracska sk – kötött (forrás)

 

Garantáltan jó szolgálatot tesz ezen felül egy pár pihe-puha báránybőr csizmácska, nekünk ilyen volt, nagyon szerettük:

Báránybőr csizmácska (forrás)

 

A baba fölé – és a saját kabátunk alá – ha nagyon hideg van, egy speciális hordozótakarót is beékelhetünk. Többféle  anyagból, modellből, illetve minőségből is választhatunk: készülhet polár anyagból vagy gyapjúból, egy vagy több rétegben, lehet szél- és vízálló vagy nem, zsebes, kapucnis, egyéb extrás vagy nem, az árak a fentiek függvényében változnak. Bélelt kabát alá nyilván elég lesz egy egyszerűbb takaró, nem szükséges vízállónak lennie:

 

És ha a fentiek mind megvannak, nem árt a saját kényelmünkre is áldozni egy kicsit.

A kisbabáját (hidegben (is)) hordozó anya ruhatárában “must have” egy jó meleg, kétszemélyes kabát. Lehet speciális hordozós kabát, de legtöbb esetben egy “mezei” télikabát is megteszi- lényeg, hogy olyat válasszunk, amibe mindketten kényelmesen beleférünk. A hordozós kabátok titka általában egy elöl és/vagy hátul becipzárazható, ék alakú betét, melynek segítségével az egyébként “rendes” méretű kabátból babát-mamát összeölelő kétszemélyest varázsolhatunk. A kínálat egyre szélesebb: rövidebb, sportosabb, dzseki fazonú, vagy hosszabb, elegánsabb, nőiesebb kabátokat egyaránt talál, aki ügyesen keres. És ha már a nőiességnél tartunk, a hordozó apukát se hanyagoljuk el: néhány gyártó készít férfiaknak való, illetve uniszex modelleket is.

Hordozós kabát – MamaButterfly

Hordozós kabát – MaM

Hordozós kabát – Mamalila

A készen kapható hordozós kabátok ára általában igencsak borsos. Aki nem engedheti meg magának, hogy hét nyelven beszélő, spéci kabátot vásároljon, megpróbálhat használt hordozós kabát után nézni, “kötődős” fórumok piacterén pl., átalakít(tat)hatja egy meglévő kabátját, de a célnak ugyanúgy megfelel az apuka – nagyobb méretű – kabátja, vagy bármely bővebb kabát is: lényeg, hogy baba-mama elférjen benne.

 

S hogy mi legyen a kabát alatt? Szoptató anyukán természetesen szoptatós felső, például ilyen:

Szoptatós pulcsi - babahordozáshoz és nem csak

Szoptatós pulcsi – Boob Design

 

Sima, nemszoptatós felsőkhöz pedig, mivel szoptatásnál és hordozásnál igen gyakran felcsúszik – akarva-akaratlan – az anyuka blúza, igen hasznos kiegészítő lehet egy-két puha pamut derékmelegítő. Kivillannia nem muszáj, bár alkalmanként igen mutatós lehet- a cél inkább az lenne, hogy a derekunk ne villanjon, ne fázzon meg. Mindenképp színes, vidám, kényelmes viselet, babahordozás ide vagy oda.

Derékmelegítő - babahordozáshoz és nem csak

Derákmelegítő – Lullaberry

 

Különösen hosszú hajkorona esetében válhat tincset érő kiegészítővé egy ízlelgethető-rágcsálható, színes hordozós nyaklánc. Van szoptatós verziója is, egy-egy modell igen dekoratív, akár baba nélkül is hordható!

Hordozós nyaklánc (forrás)

Szoptatós nyaklánc – Stones of Healing

 

Kihagytam valamit? Ja, igen: lábbelit okvetlenül kényelmeset, meleget, megbízhatót válasszatok, sapka, sál, kesztyű kinek-kinek igénye szerint, és… jöhet a tél, indulhat a kaland!

(Folyt. köv.)

Pin It on Pinterest