Mi az, hogy hordozós kelengye, és miért beszélünk róla külön (is)?

Hordozós kelengye alatt a baba hordozása során használt hordozóeszközöket, ruhákat és egyéb kiegészítőket értem, megijedni azonban nem kell, a posztom célja nem az, hogy még több fölösleges babaholmi összevásárlására ösztönözzelek. Épp ellenkezőleg: a legszükségesebb ruhácskák és tartozékok összeválogatásában szeretnék segíteni, azért, hogy azok hordozáshoz is kényelmesek és könnyen használhatók legyenek. Azért, hogy ne az első hordozós séta előtt eszmélj rá: bélelt orkán kezeslábasban bizony lehetetlen kendőbe kötni a babát.

Jöjjön hát néhány hasznos tipp!

Így állíts össze egy praktikus, jól használható hordozós kelengye-listát:

Nem kell tulajdonképpen semmi extra, de jelentősen megkönnyítheti a hordozást, ha eleve az alábbi szempontokat figyelembe véve állítod össze az érkező baba ruhatárát, felszerelésését. És a sajátodat, persze.

Az első és a legfontosabb:

 • 1 db. jól megválasztott hordozóeszköz. Én újszülött babához a legtöbb esetben szövött hordozókendőt ajánlok, de egy rugalmas vagy karikás kendő is remek választás lehet. A legközelebbi babahordozási tanácsadó minden bizonnyal örömmel segít a számotokra leginkább megfelelő hordozóeszköz kiválasztásában!

A baba ruhatárába a következőket szerezd be:

 • body-k: a hordozós kelengye egyik alapeleme a body- ez az, amit egyébként is vásárolnál, de hordozásnál különösen jól jön, hogy nem csúszik fel a baba derekán.
 • nadrágok: puhák legyenek, kényelmesek (farmert hordani bőven ráér!), és – lehetőség szerint – lábfej nélküliek. Vagy, ha ragaszkodsz a rugdalózóhoz, eleve egy-két mérettel nagyobbakat szerezz be, hogy a hordozás közben felgyűrődött rugi talprésze ne feszüljön rá a talpacskákra!
 • harisnyák: a harisnya remek alternatívája lehet a nadrágnak egy hordozott baba ruhatárában: jól nyúlik, kényelmes, nem kell hozzá külön zokni (sőt, attól sem kell tartanod, hogy elhagyjátok :-) ). Egy body-val igazán testhezálló hordozós kombót alkot, és nagyszerűen lehet fölé öltöztetni a babát szükség szerint. Pamut vagy finom gyapjú legyen!
 • overál: egyszerű polár kezeslábast válassz, szintén lábfej nélkülit: egy body és harisnya fölött hűvösebb őszi és tavaszi napokra tökéletes viselet! A vastag, bélelt overálok hordozáshoz nem alkalmasak.
 • sapkák: én télen merino gyapjúból készült űrhajós sakpát, nyáron pedig – napsütés ellen – vékony vászon légiós sapkát adok legszívesebben a gyerekeimre. Fontos szempont: jól illeszkedjen a baba fejére, és kötős legyen- biztos, ami biztos!
 • cipő, kiscsizma: puha legyen, jó meleg és jól rögzíthető!
 • extrák:
  • lábszármelegítő (a.k.a. babylegs), amit alapjáraton nem biztos, hogy beszereznél, de a hordozáson túl is igen praktikus darabja lehet a babakelengyének: felcsúszó nadrágszár alá az időjárás viszontagságai ellen (pelenkázásnál is a babán maradhat!), harisnya vagy akár nadrág helyett, stb.
  • hordozótakaró: általában polár anyagból vagy gyapjúból készült hordozó fölött hordható takaró a baba melegen tartására, létezik szél- és vízálló változata is, hűvösebb időben hasznos lehet!

hordozós kelengye babának: hordozókendő, sapka, body, overál, nadrág, kiscsizma

Hordozókendő: Girasol Totonicapan, sapka, nadrág: Cosilana, body, kiscsizma: ManyMonths, overall: Hoppediz

A saját gardróbodat pedig a következőkkel egészítsd ki:

 • szoptatós felsők: ha szoptatni tervezed a kisbabádat, nagy segítségedre lesz néhány spéci szoptatós felső: ezek úgy vannak kialakítva, hogy a melledet könnyedén szabaddá teheted, miközben minden más fedve marad. Bárhol, bármikor, egy kényelmes hordozó segítségével akár menet közben is!
 • egy jó meleg “kétszemélyes” kabát: picike (még nem járó) babát a legkézenfekvőbb a saját kabátod alatt hordani, így egészen biztosan nem fázik meg. A speciálisan hordozáshoz kialakított kabátok aránylag drágák, de nem muszáj hét nyelven beszélő hordozós kabátot beszerezned: egy egyszerű, nagyobb méretű kabát is jó lesz, lényeg, hogy mindketten beleférjetek. Ez azért is nagyon praktikus, mert így nem szükséges a babát külön öltöztetned, nincs indulás előtti beizzadás, stb. Átmeneti időszakban egy melegebb kardigán is megteszi.
 • egy nagyobb méretű (nem föltétlenül pelenkázó) táska, amit hordozott babával is kényelmesen tudsz hordani: kulcsszempont a vállpánt hossza és állíthatósága, illetve a pakolhatóság, hiszen a saját motyód mellett ezentúl a baba cuccait – pelenkát, törlőkendőt, váltóruhát, stb. – is cipelni fogod. Elöl hordozáshoz egyébként egy jól bevált hátizsák is megteszi, ha pedig rövidebb útra indultok, elég lehet egy övtáska is. Úgy válassz, hogy szívesen hordd, jól érezd magad vele.
 • extrák:
  • derékmelegítő: ez nem egy kötelező kellék, de én pl. nagyon szeretem. A hordozókendő megkötése közben fel-felcsúszik az ember derekán a blúz, és hát… szoptatáshoz sem utolsó!
  • bababiztos ékszer, a.k.a. szoptatós, hordozós vagy éppen rágcsalánc: szintén nélkülözhető, de ha szereted a színes kiegészítőket, beszerezhetsz egy-két vidám, markolászás- és rágcsálásálló nyakéket, a babád minden bizonnyal örülni fog neki!

hordozós kelengye anyának: hordozókendő, táska, kabát, horgolt nyaklánc

Hordozókendő: Girasol Totonicapan, táska: Purple Flower Purses, kabát: Viva la Mama Berlin, nyaklánc: 100 crochet necklaces

+ 1 extra tipp:

 • időben tegyél szert egy-két környékbeli babahordozási tanácsadó elérhetőségére,
 • a helyi babahordozó klub programjára, és
 • csatlakozz néhány babahordozós Facebook csoporthoz is- garantáltan jól fog jönni a babájukat szintén hordozó anyukák társasága!

 

A fotók forrása: www.girasol.de, www.wrapmamashop.ro, www.etsy.com

Hasznosnak találtad? Oszd meg:

 

Pin It on Pinterest