…és mivel NE?

Kisbabák és kisgyerekek anyukáiként nap mint nap mosunk mindenféle textíliát, a hordozókendő mosása mégis gyakorta fejtörést okoz. Az egyik – sokszor feltett – kérdés a “milyen gyakran mossam?”, a másik a “mivel?”, és hadd tegyek hozzá még egyet (szintén fontos lehet, alább kiderül, hogy miért): “mivel NE?”.

A hordozókendő mosása - figyelmeztető felkiáltójel - BabyPort

Soha nem csináltam ügyet belőle: aránylag ritkán mosom a kendőimet (nyilván, ha kell, akkor kell, egyébként meg kb. kéthavonta), és mivel eleve a környezetkímélő tisztítószereket részesítem előnyben, nem nagyon van, mitől féltenem őket. A minap azonban úgy kaptam vissza egy kölcsönzős – Didymos Lisa – kendőmet, hogy húzásnál, csomózásnál valósággal csikorgott az anyaga. Az anyuka, aki kimosta, teljesen korrektül járt el: a kendő mosására engedélyt kért és kapott, folyékony mosószerrel (Ariel) mosta ki, 40 fokon, textilöblítő nélkül. És mégis.

Betettem a mosógépbe, majd

utánanéztem kicsit, mi van a mosószerekben…

A következőket találtam:

 • tenzidek: felületaktív anyagok, melyek a víz felületi feszültségének csökkentésével könnyítik a mosást,
 • vízlágyítók (többnyire foszfátok), melyek a víz lágyítása révén növelik a mosószer hatékonyságát, és gátolják a vízkőképződést (nem tesznek jót viszont a környezetnek)
 • lúgok a zsíroldó hatásuk miatt, ilyen pl. a mosószóda
 • optikai fehérítők, melyek részecskéi elnyelik az uv sugárzást, és kék fényt bocsájtanak ki, így a ruha – napfényben – ragyogó fehérnek látszik. Hatásukat csak úgy tudják kifejteni, ha benne maradnak az anyagban (!), tisztítani viszont valójában nem tisztítanak.
 • kémiai fehérítőszereka mosóporokban leggyakrabban nátrium-perborátot használnak, amelynek folttisztító és fehérítő hatása 60 fok felett érvényesül a legjobban
 • enzimek,  melyek a fehérje, zsír és keményítő lebontásával olyan nehezen kitisztítható szennyeződések eltávolításában segítenek, mint a fűfoltok vagy a zsír
 • öblítő/balzsamamely – finom bevonatot képezve a szálakon – puhává és könnyebben vasalhatóvá “varázsolja” a ruhát,
 • vázanyagok és egyéb segédanyagok (akár 40%-os arányban!), melyek meggátolják a mosóporok csomósodását és a túlzott mértékű habzást, elősegítik a szennylebegtetést, illatosítanak.

A hordozókendő mosása - mosópor narancsszínű adagolóban - BabyPort

…és mit tesz mindez a kendőinkkel?

A legtöbb hordozókendő mosási útmutatója (a Didymos-é is) folyékony, fehérítőmentes mosószer használatát javasolja, azt is takarékosan.

Tehát:

 • folyékony mosószerrel, mert a mosóporok töltőanyagai nem oldódnak fel tökéletesen, és a szálak között lerakódó apró részecskék ronthatják a kendő kötési tulajdonságait,
 • fehérítők nélkül, mert:
  • az optikai fehérítők szemcséi benne maradnak az anyagban (lásd feljebb!), és – amellett hogy megnehezítik a kendő használatát – foltos, márványszerű elszíneződést okozhatnak a színes kendőkön,
  • a kémiai fehérítők használata pedig eleve nonszensz, hiszen a legtöbb esetben éppen a ragyogó, élénk színek megőrzése a célunk!
 • az enzimekkel is óvatosan: gyapjú-, bambusz- és selyemtartalmú kendők esetében tiltólistásak!
 • textilöblítőt, balzsamot hordozókendőhöz SOHA. Textilpelenkához se.

A Natibaby talán az egyetlen kendőgyártó, aki mosóport ajánl a hordozókendői mosásához, ezt azzal indokolja, hogy a folyékony mosószerek túlságosan csúszóssá teszik a szálakat, amelyek így – néhány kendőben – elmozdulhatnak, szétcsúszhatnak a feszesre húzás, kötés közben. A magam részéről ezt nem tapasztaltam, bár jellemzően nem is használok “divatos”, mindenazegyben mosószereket.

A kendőmet közben

újramostam. Az első körben még egészen bizakodó voltam, a szokásos mosószerem szokásos (az ajánlottnál jóval kisebb) adagjával, normál pamutprogramon, 40 fokon, öblítő és minden egyéb extra nélkül mostam ki, meg is szárítottam, és… semmit nem változott.

Betettem még egyszer, extra öblítéssel és némi ecettel az öblítőrekeszben, de egy egészen enyhe ecetszagon kívül még mindig nem változott semmit. Itt kezdett elborulni a (kendő)agyam.

Visszatettem, elindítottam egy sima öblítőprogramot, és azon töprengtem, hogyan fogom helyrehozni. Közben a gép betölötte a vizet, és elkezdte forgatni benne a kendőt… ami egészen komoly habot képezett! Leengedte, kicentrifugálta, újabb adag öblítővizet töltött be, újra forgatni kezdte… és az még mindig habzott. Ekkor világosodtam meg: megszárítani kár is…

Másodszor, majd harmadszor is lejárattam tiszta, hideg vízzel. Alig változott.

Végül bevetettem a mosószódát egy löttyintésnyi ecettel, extra öblítéssel, és reménykedtem, hátha… de nem. Itt tartunk most, messze nem a régi még.

Közben a mosószerpiacon is kutattam egy kicsit, nekifogtam összeállítani egy listát a hordozók – és textilpelenkák – mosásához biztonsággal használható mosószerekkel, de ez már egy következő bejegyzés témája. Addig is, ha van ötleted, mihez kezdhetnék a kendőmmel, okvetlen írj nekem!

P.s.: lehet gondolkozni azon, hogy mennyi vegyszer marad a ruháinkban – és a gyerekeink ruháiban (!!!) – minden egyes mosás után…

 

Felhasznált források:

Pin It on Pinterest