Ma reggel elkezdődött az 5. Nemzetközi Babahordozó Hét! A Babywearing International kezdeményezésének köszönhetően a világ számos országában, számtalan helyen ünnepelnek együtt a babájukat, kisgyermeküket hordozó anyukák és nem csak: a programok igen sokszínűek, hordozó és nem hordozó családok egyaránt találnak ínyükre valót. Az idei Hét mottója: továbbvinni a hagyományokat.

 

Marosvásárhelyt – az elmúlt 3 év hagyományához híven :) – idén a 4. alkalommal csatlakozunk a Héthez, melynek keretében izgalmas eseményekre invitálunk Benneteket! Íme a program:

Október 11, csütörtök:

11 óra: közös hordozós séta, amelyre a – már – hordozó anyukák, apukák, gyerekek mellett minden érdeklődőt is szeretettel várunk. Ha szeretnéd kipróbálni, milyen érzés testközelben hordani a kisbabádat, de nincs hordozód, jelezd, és mi szívesen kölcsönzünk egyet neked a séta erejéig. :) Gyülekező a Super melleti játszótéren (Moldovei utca)!

Figyelem: a séta rossz idő esetén elmarad! Ha csak hideg van, felöltözünk, anya/apa kabátja alatt biztosan nem fázik meg a hordozott baba. Ha viszont az eső is esik, akkor… találkozunk majd a következő programokon!

Október 12, péntek:

15 óra: könyvbemutató (román nyelven): Jean Liedloff – Conceptul continuum: În căutarea fericirii pierdute. Házigazda a Maros Megyei Könyvtár részéről Illyés Claudia, meghívottaink: Claudia Neacsu, a könyv fordítója, közgazdász és édesanya, a kötődő nevelés elkötelezettje, dr. Szente Lilla, neonatológus rezidens, édesanya, a kötődő nevelés elkötelezettje és Mirabela Nicusa, pszichológus. Helyszín a Maros Megyei Könyvtár American Corner terme a volt Parc Hotelben (Városháza u. 2).

17 óra: doulamustra a Marosvásárhelyen és környékén tevékenykedő doulák részvételével és doulával szült édesanyák beszámolójával, melynek keretében a doulák tevékenységének bemutatása mellett tombolával is kedveskedünk az érdeklődő kismamáknak: egy szüléskísérés kerül kisorsolásra a nyertes által kismama/pár által választott doulával! A belépő erre a programra 5 lejbe kerül.

Október 13, szombat:

10 óra: interaktív hordozóbazár, 20 perces, ingyenes minikonzultációkkal. Gyere el, nézz körül, ismerd meg különféle hordozóeszközeinket! Próbálj hordozókendőt, karikás kendőt, mei tai-t, csatos és hibrid hordozókat, vagy éppen babaerszényt, és ne felejtsd otthon a sajátodat sem! Házigazdák – baba- és gyermekhordozási tanácsadói minőségben – Suba Mónika és jómagam, Tarczali Mónika. :)

17 óra: filmvetítés: Freedom for Birth. A szeptember 20-án zárt körben bemutatott brit dokumentumfilm az anyák és újszülöttjeik emberi jogi kérdéskörével foglalkozik, a világ legelismertebb szülészeti szaktekintélyeinek részvételével. A belépő erre a programra 5 lejbe kerül.

Rendezvényünk szervezeti hátterét szokásához híven a Yorick Kulturális Egyesület biztosítja, teret pedig a Lurkó Kuckó Játszóház ad programjainknak.

Pin It on Pinterest