Egy négy földrészt átfogó, több mint 750 000 anya bevonásával készült nemzetközi tanulmány szerint közel ötödével csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát a szoptatás.

Az, hogy a szoptatás bizonyos mértékű védelmet nyújt a mellrák ellen, már korábbi tanulmányok eredményeiből is ismeretes volt, a szakemberek azonban úgy vélték, ez a védelem meglehetősen csekély. Most kiderült, a szoptatás védőmechanizmusa hatékonyabb, mint gondolták.

27 tanulmány metaanalízisének eredménye szerint a szoptatás átlagosan 10%-kal csökkenti az invazív emlőrák kialakulásának a kockázatát, mely arány a mellrák legsúlyosabb típusainak esetében akár a 20%-ot is elérheti. Az amerikai jótékonysági szervezetek vezetésével és a Washingtoni Orvosi Egyetem, illetve a New York-i Mount Sinai Kórház részvételével végzett kutatás úgy találta, a szoptatás a legnehezebben kezelhető, triplán negatív mellrák ellen is hatékony védelmet nyújt.

Dr. Graham Colditz, a Washingtoni Orvosi Egyetem rákközpontjának kutatója szerint magasabb szoptatási aránnyal rákos esetek tízezrei lennének megelőzhetőek. “A szoptatás szélesebb körben való elterjedésével és legalább minden baba esetében legalább 12 hétig tartó folytatásával jelentősen csökkentené a mellrák kialakulásának kockázatát”, állítja dr. Colditz.

Bár a szoptatás optimális időtartamát nem határozza meg a tanulmány, a szakemberek szerint minél hosszabb ideig szoptat egy anya, annél kisebb valószínűséggel alakul ki nála később emlőrák.

A szoptatás védőmechanizmusa ugyan pontosan nem ismert, de úgy tűnik, a tejtermelés fenntartásához szükséges magas hormonszint az, ami a sejtburjánzást meggátolja, így védve az emlőket és a petefészket a rákos elváltozásoktól.

Experts said thousands of cases of cancer could be prevented and lives saved if Britain improved rates of breastfeeding, which are the lowest in the western world.

A kutatás, amely az elmúlt három évtized 27 kutatásának az eredményeit összegzi, 750 000 asszony adatait foglalja össze, akik között 36 000 esetben alakult ki emlőrák.

A szoptatás tehát egy igen erőteljes stratégia a mellrák több súlyos formája ellen, mely akár 20%-kal is csökkentheti a megbetegedés kockázatát.

Jacque Gerrard, a Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, RCM) angliai vezetője elmondta, a szoptatás kétségkívül a legjobb dolog, amit egy anya a gyermekéért tehet, ugyanakkor ezzel a saját egészségét is védi.

Szoptatás időtartama a vizsgált országokban

Szoptatás időtartama a kutatásban vizsgált országokban

Örömmel tölt el, hogy a The Telegraph által közölt diagramm első helyén Magyarország szerepel, vagyis a magyar anyák szoptatnak a legtöbbet a kutatásban vizsgált országokban élő édesanyák közül. Az utolsó helyeket Olaszország, Mexikó és Nagy Britannia foglalják el… Romániáról nincsenek adatok.

Szoptassátok a gyemekeiteket! Értük és önmagatokért is.

 

Forrás:

Breastfeeding can cut cancer by up to one fifth

Pin It on Pinterest