Otthon vagy egy bábák által vezetett szülőotthonban szülni a legtöbb kismama számára biztonságosabb, mint kórházban, állítja az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS), gyökeres változtatások bevezetését javasolva a szülészeti gyakorlatban.

Otthonszülésre bíztatja a kismamákat az NHS

Több nőnek kéne otthon szülnie – NICE

Jelenleg tízből kilenc kisbaba kórházban jön a világra Angliában és Wales-ben, az újonnan kiadott irányelvek azonban jelentős változtatást szorgalmaznak. Az alacsony kockázatú csoportba tartozó, első babájukat váró kismamákat ezentúl arra buzdítják majd a várandósságukat gondozó szakemberek, hogy otthon vagy kisebb, bábák által vezetett intézményben hozzák világra gyermeküket a hagyományos kórházi szülőszoba helyett. A második babájukat váró kismamák számára pedig általánosan az otthonszülést javasolják majd a kórházi szülés helyett.

Dr. Mark Baker, a brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézetének (National Institute for Health and Care Excellence, NICE) klinikai gyakorlati vezetője szerint a legtöbb kismama egészséges, gond nélkül hordja ki és szüli meg a gyermekeit. Az évek során bebizonyosodott: ezen kismamák számára bábák által vezetett szülőotthonokban szülni biztonságos alternatívája a kórházi szülésnek. A kutatások azt is mutatják, hogy az alacsony kockázatcsoportba tartozó, előzőleg már szült kismamák számára általában biztonságosabb az otthonszülés, mint kórházi szülés. Baker professzor úgy véli, az asszonyoknak abban a környezetben kéne életet adni a gyermeküknek, amelyben a legkényelmesebben érzik magukat.

A bábák-vezette szülészeti egységek igyekeznek otthonosabb körülményeket kialakítani a hagyományos szülőszobákhoz képest, kevesebb ággyal és olyan lehetőségekkel, mint pl. a vízben szülés. Ezek lehetnek önállóan vagy kórházak mellett működő központok, melyek lehetővé teszik az orvosi segítség igénybevételét szükség esetén. Az új szülészeti irányelvek szerint babák ezrei születhetnek majd otthon vagy bábák által vezetett szülőotthonokban.
A NICE által felhasznált kutatás azt mutatja, hogy a kórházban szülő anyákon több beavatkozást hajtanak végre a szülészorvosok, ilyen pl. a fogóműtét, császármetszés vagy a gátmetszés alkalmazása. A kutatók úgy találták, az első gyermeküket váró kismamák számára a legkedvezőbb kimenetelt a születésházban való szülés jelentetette, míg a második gyerekükkel várandós mamák számára az otthonszülés biztosította a legnagyobb esélyt arra, hogy természetes úton hozhassák világra a babájukat, ez esetükben a legkisebb valószínűséggel kórházi körülmények között valósult meg.

A kórházakkal együttműködő  szülőotthonokban szülő kismamák között 1000-ből 2-nél lépett fel súlyos szülési komplikáció, míg az otthon, önállóan működő születésházban és kórházban szülő nők körében 1000-ből 3 esetben adódott komolyabb gond.  A babák szempontjából a kockázat a szülőotthonok és a kórházak esetében azonos volt, 1000-ből 5 babánál történt egészségkárosodás. Némileg magasabb volt a kockázat az első gyermekükkel várandós otthonszülést választó mamák esetében, itt 1000-ből 9 kisbaba szenvedett egészségkárosodást.

Susan Bewley, a londoni King’s College nőgyógyász professzora úgy véli, fontos lenne, hogy minden nő maga választhassa meg, hol adjon életet a gyermekének. “Vannak nők, akik szívesebben szülnek otthon vagy bábák által vezetett születésházban, mert ezt tartják biztonságosabbnak – joguk van hozzá, és támogatni kell őket ebben. De ha egy nő kórházban szeretne szülni, mert ott érzi magát nagyobb biztonságban, ez ugyancsak jogában áll.” Susan Bewley ugyanakkor azt is elmondta, kórházi szüléseknél jóval nagyobb arányban fordulnak elő fertőzések, mint az intézményen kívüli szülések esetében.

Alan Cameron, a Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) professzora üdvözölte az új irányelveket. Ugyanakkor elmondta, azoknak a kismamáknak, akik önállóan működő születésházban terveznek szülni, érdemes átgondolni, mennyi idő alatt tudják őket kórházba szállítani sürgősség esetén.

Cathy Warwick, a Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, RCM) elnöke szerint “Örvendetes, hogy az új irányelvek a legújabb evidenciákat veszik alapul a szülés helyének a megválasztását illetően. Az alacsony kockázatú csoportba tartozó nők esetében a bábák által vezetett egységekben vagy otthon történő szülés biztonságos, és csökkenti az orvosi beavatkozások számát.”

A NICE szakemberei szerint az új irányelveknek nem volt célja a NHS kiadásainak csükkentése, annak összeállításakor kizárólag a nők és kisbabáik érdekeire összpontosítottak. Tanulmányok azoban azt mutatják, hogy egy otthonszülés az NHS-nek átlagosan 1066 fontjába kerül, egy születésházi szülés 1450 fontba, egy kórházi szülés pedig 1631 fontba.

 

Forrás:
www.telegraph.co.uk – Doctors are not needed at births, says NHS

További információk a NICE weboldalán:
Midwife-led units safest for straightforward births
Intrapartum care: care of healthy women and their babies during childbirth

Pin It on Pinterest