1. Formabontó, ugyanakkor igen hasznos könyvre bukkantam a minap az Anyatejúton. Rózsa Ibolya nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadó (IBCLC) frissen megjelent, Szoptatás: Tények és Tévhitek című könyvével mobil alkalmazás formájában a nyújt – a szó legszorosabb értelmében is kézenfekvő – segítséget a gyermeküket szoptató anyukáknak.

Felépítését tekintve olyan, mint egy szépen kirakott, színes kártyapakli: témakörönként eltérő színű kártyaoszlopokban tárgyalja a szoptatás során leggyakrabban felmerülő kérdéseket, tévhiteket és tényeket. Minden oszlop legfelső lapján szerepel a cím és a hozzá kapcsolódó legfontosabb tudnivalók (ld. az alábbi fotón), alatta minden egyes lap tetején egy tévhit áll, melyet tömör, kézzel fogható magyarázat követ.

Szoptatás- Tények és Tévhitek - mobil alkalmazás screenshot

A szoptatásra való felkészüléstől kezdve az elválasztásig minden fontos kérdéskörön végigvezet, olyan témákat tárgyalva közben, mint az első napok, az anyatej mennyisége, pótlás, cumi, éjszakai szoptatás, hozzátáplálás és egyebek, a legnépszerűbb szoptatós tévhiteken keresztül.

Neked is mondták már, hogy az első napokban még nincs tejed? Hogy három óránként szoptass, mert a csecsemőnek rendszerre van szüksége? Hogy felázik a mellbimbód, ha a baba sokáig szopizik? Hogy a tápszertől jobban alszik? Ilyen és hasonló mítoszokra találsz észszerű válaszokat a Google Play Áruházban és az AppStore-ban egyaránt beszerezhető alkalmazásban.

Ajánlom minden

  • szülés előtt álló és frissen szült kismamának,
  • háromóránkénti szoptatást, tápszeres pótlást és szilikon bimbóvédőt ajánlgató csecsemős nővérnek,
  • elavult tanácsokat osztogató védőnőnek és gyermekorvosnak,
  • a jótanácsok útvesztőjében elbizonytalanodott anyukának,
  • párját a gyermekük szoptatásában támogatni kívánó apukának,
  • ismereteit frissíteni kívánó nagymamának, anyósnak, illetve
  • jószándékú szomszédasszonynak és boltos néninek.

Na jó, a kismamáknak és az őket segítő szakembereknek legalább. De nekik kötelezően.

Pin It on Pinterest