…avagy mit tehetünk, ha a kereslet meghaladja a kínálatot?

Szoptatni egy kisbabát az egyik legszebb dolog a világon. Egyszerű és természetes- vagy legalábbis annak tűnik, míg ránk nem kerül a sor. Gyakorta a szülést követő napokban, hetekben derül csak ki az újdonsült anyuka számára, többnyire teli torokból üvöltő újszülöttje közreműködésével: szoptatni egy kisbabát igenis kemény munka! Persze, ettől még nem kevésbé szép, egyszerű és természetes, sőt! De vannak helyzetek, amikor elkél a sokéves tapasztalaton alapuló segítség.

Az egyik leggyakrabban elhangzó panasz a szoptatás terén az anyatej mennyiségével kapcsolatos: “nekem sajnos nem volt elég tejem”, “három hétig tudtam szoptatni, de aztán elapadt”. Ha Te is érezted már úgy, hogy maratoni szoptatások ellenére sem lakik jól a melleden a kisbabád, az alábbi összeállítás a segítségedre lehet.

Íme a leghatékonyabb anyatej-szaporító praktikák, a bevetés javallott sorrendjében!

1. Szoptatás, a baba igénye szerint

Az anyetejtermelődés fokozásának leghatékonyabb módja maga a szoptatás, méghozzá a baba igénye szerint. A szoptatás hatására ugyanis az anya szervezetében prolaktin szabadul fel, ez a hormon szabályozza a tejtermelést.

Minél gyakrabban szopik a baba, és minél jobban kiürül az emlő, annál több tej termelődik.

Így van ez fordítva is: minél kevesebbet szopik a baba, annál kevesebb lesz a tej. Van a tejben egy olyan anyag, amely gátolja a tej termelődését, ezért minél több tej marad a mellben, annál kevesebb fog termelődni a következő szoptatáshoz. Ha az anya igény szerint szoptat, a tejmennyiség magától igazodik majd a kisbaba igényeihez. Ez azonban egy hosszabb folyamat, akár négy-nyolc hétig is eltarthat, ezért a szoptatás sikerének kulcstényezője a kitartás.

A leghatékonyabb tejserkentő módszer: maga a szoptatás. Fotó: Tarczali Éva

A leghatékonyabb tejserkentő maga a kisbaba

Ingeborg Stadelmann német bába az anyatej szaporítására kétóránkénti szoptatást javasol, amellyel néhány nap alatt “feltornázható” a tej mennyisége. Hatékony segítség lehet még a tejtermelés fokozásában a kisbabával való sok-sok közvetlen testkontaktus (a bőrkontaktus hatására termelődő oxitocin elősegíti a tejelválasztást!), az együtt alvás (az éjszakai szoptatásnak különösen nagy jelentősége van a tejtermelés fenntartásában!), pihenés és még több pihenés. Amint a pocakja megtelik, a baba maga fogja fokozatosan megnövelni az egyes szoptatások közötti időintervallumokat.

Előnyök: egyszerű, természetes, hatékony, és a baba is örülni fog neki.
Hátrányok: elszántságot és kitartást igényel.
Mellékhatás: nincs.

Tipp: szánj rá néhány napot, maradj ágyban a kisbabáddal. Bújjatok össze, szoptasd annyiszor, ahányszor csak elfogadja a melledet, és pihenj minél többet. Figyelj arra, hogy helyesen tedd mellre a babát, és minden egyes szoptatás alkalmával kínáld fel neki mind a két melledet! Amikor az egyiket elengedte (figyelj arra, hogy alaposan kiürítse, hogy a zsírosabb, ún. hátsó tejhez is hozzájusson!), add oda neki a másikat, és mindig azon az oldalon kezdd a szoptatást, ahol előzőleg abbahagytad.

 

2. Fejés, szoptatás után!

Egy másik hatékony útja az anyatejmennyiség növelésének a szoptatások utáni fejés. A hatásmechanizmus megegyezik a fent leírtakkal: minél több inger éri az emlőket, annál több tej termelődik, a lefejt – és megfelelő körülmények között tárolt – anyatej pedig igen hasznos segítség lehet, ha a babának pótlásra lenne szüksége.

Ma már számtalan kézi és gépi mellszívó közül válogathatunk, a mechanikus pumpák azonban nem mindenkinek válnak be, sokszor kényelmetlenek és hatástalanok. Az anyatej lefejésének legkíméletesebb módja a kézi fejés. A helyes technika elsajátítása egy kis segítséggel nagyon egyszerű, ha nincs, ki megmutassa, akár egy szakszerű leírásból vagy videóról is megtanulhatod.
Fejés előtt célszerű a melleket jó meleg borogatással felmelegíteni, és/vagy átsimogatni, masszírozni, ezzel is elősegítve a tejleadó reflex kiváltódását. Tejszaporítás céljából fejj mellenként 7-7, 5-5 majd 3-3 percig, legalább 3-4 alkalommal naponta. Fontos, hogy ne add fel rögtön, ha az első próbálkozások alkalmával úgy érzed, nem megy. Ha nem jön azonnal a tej, ne nyomd erősebben a melled, hanem folytasd egyenletes tempóban a fejő mozdulatokat- hiszen a cél most nem a tejgyűjtés, hanem az, hogy minél több inger érje a mellet. Légy kitartó, az eredmény nem marad el!

A lefejt és szobahőmérsékleten tárolt anyatejet 6-8 órán belül használhatod fel. Hűtőszekrényben +4 fokon 5, max. 8 napig tárolható, mélyhűtőben 6 hónapig is eláll.

Előnyök: hatékonyság, tartalékképzés
Hátrányok: idő- és energiaigényes tevékenység, elszántságot, kitartást feltételez
Mellékhatás: a helytelen fejési technika kisebesítheti a mellet

Tipp: ha már jól begyakoroltad a fejő mozdulatokat, fejheted egyszerre mind a két mellet, így megspórolhatsz egy kis időt.

 

3. Gyógynövények

Számos gyógynövényről tartja úgy mind a népi gyógyászat, mind a szakirodalom, hogy kedvező hatással vannak az anyatej-elválasztásra. Ilyen növények pl. a görögszéna, a kecskeruta, a lucerna, az édeskömény, a benedekfű, a csalán, az ánizs, a kapor, a málnalevél, a borágó, a majoranna, a keserű pacsirtafű és a citromfű.

A legegyszerűbben ún. szoptatós teák formájában juthatsz hozzá e gyógynövények különböző keverékeihez. A választék egyre szélesebb, ma már nem csak patikákban, gyógynövényboltokban és drogériákban, de a hypermarketek polcain is megtalálhatod őket. Hatékonyságuk tudományosan nem bizonyított, segíthet viszont nyugtató hatásuk, az így elfogyasztott folyadékmennyiség és maga a szándék, a teába vetett hit: számos kismama állítja, neki nagyon bejött a szoptatós tea!

Tejserkentő teakeverék, fotó: Tarczali Éva

Tejszaporító teakeverék

Érdemes azonban óvatosnak lenni a szoptatós teák használatával, ahogyan egyéb italok – pl. rostos gyümölcslevek és tej – fogyasztásával is, napi két-három bögrénél ne fogyassz többet belőlük! Ezt is csak addig, míg meg nem nő az anyatej mennyisége, utána nyugodtan abbahagyhatod.

Mifelénk a Fares cég gyárt szoptatós teát, de hozzáférhető a magyarországi Herbária Laktoherb teája és a német Teekanne szoptatós teája is, ezen kívül számos bébiétel-gyártó kínálatában is találunk tejserkentő teákat, ilyen a Hipp, Milupa, Humana vagy a Holle. Vannak gyógynövényboltok, akik maguk is készítenek saját teakeverékeket, de aki akarja, házilag is elkészítheti a saját tejszaporító teakeverékét, igény szerint.

Előnyök: aki szeret teázni, annak már maga a szertartás is segíthet az ellazulásban, ami a tejleadás egyik alapfeltétele
Hátrányok: a teák íze az összetételük függvényében változó, nem mindig kellemes; nagy mennyiségben hashajtó hatásuk lehet
Mellékhatás: növényenként változik, az ajánlott mennyiség betartása mellett nem kell tartani tőle!

Tipp: ha nem szereted a teákat, készíthetsz helyette pl. árpavizet. Tejfakasztó ital-receptek hamarosan a letölthető dokumentumok között!

 

4. Tejserkentő kapszulák

Ugyancsak a gyógynövények tejelválasztást serkentő hatását kínálják az ún. tejszaporító kapszulák: összetételükben általában megtalálható a görögszénamag és az édesköménymag szárított őrleménye, ezen kívül tartalmazhatnak benedekfű- és csalánlevél-őrleményt, majoránnát, ánizst, kaprot, kecskerutát, sörárpát, fokhagymát és egyéb növényeket is. Ina May Gaskin, a világhírű amerikai bába a görögszéna és a lucernakapszulákat javasolja tejszaporításra.

Patikákban könnyedén beszerezhetők pl. a román gyártmányú Galafor és az amerikai MotherLove tejserkentő kapszulák, előbbi olcsóbb, utóbbi ára viszonylag borsos, de a visszajelzések alapján tényleg hatékony segítséget nyújt a szoptatási nehézségekkel küzdő anyukáknak.

Előnyök: teát nem szívesen fogyasztóknak remek alternatíva
Hátrányok: viszonylag drágák
Mellékhatás: készítményenként változhat, érdemes betartani a használati útmutatóban ajánlott adagolást!

Fontos: várandósság alatt NE szedj ilyen kapszulákat! Ha nagyobb gyermekedet egy újabb várandósság alatt is szoptatni kívánod, kérd ki orvosod vagy más, szoptatásban jártas szakember véleményét a kapszulák alkalmazását illetően!

 

4. Homeopátiás szerek

A homeopátia elkötelezettjei homeopátiás készítményeket is bevethetnek a tej mennyiségének a növelésére. A legismertebb és leggyakrabban alkalmazott homeopátiás tejserkentő szerek a Ricinus communis és az Urtica urens. Mindkét szer biztonsággal és mellékhatások nélkül alkamazható általános tejserkentőként, 5 golyócskát szükséges bevenni belőlük napi 2-3 alkalommal, a tejtermelés beindulásáig, de legtöbb 5 napon keresztül, ezután szünetet kell tartani.
További, tejszaporításra használható homeopátiás készítmények pl. a Phytolacca, amely a tejbelövellést segíti, az Acidum phosphoricum kimerült kismamának, az Agnus castus enyhe depressziós hangulat esetére, és a kifejezetten női szerként emlegetett Pulsatilla. Használatukat és adagolásukat illetően konzultálj homeopátiában jártas szakemberrel!

Előnyök: ha megtalálod a megfelelő szert, igen gyors és látványos hatást érhetsz el a homeopátiás szerek használatával
Hátrányok: viszonylag nehezen beszerezhetőek, aránylag kevés patika forgalmaz monokomponensű homeopátiás keszítményeket
Mellékhatás: nincs

Fontos: tejserkentés céljából valamennyi szert alacsony potenciában használd (5 CH vagy D4), magas potenciában ugyanis épp a kívánt hatás ellenkezőjét válthatják ki. Figyelj továbbá a homeopátiás készítmények helyes használatára: mivel ezek a golyócskák a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, a bevételüket megelőző és az azt követő fél órában ne egyél, igyál, és a fogmosást se ekkorra időzítsd!

 

5. Gyógyszerek

Létezik néhány gyógyszer, melyek (mellék)hatására megemelkedik a prolaktinszint, így használatuk nyomán az anyatej mennyisége is megnövekszik. Ilyenek pl. a skizofrénia kezelésére használt orvosságok, pl. az eredetileg emésztőrendszeri rendellenességek kezelésére alkalmazott Domperidone vagy Motilium és rokon szere, a Metoclopramid, amelyet szintén gyomorbántalmak esetén szoktak felírni. Ina May Gaskin a következőképpen javasolja tejserkentés céljából történő alkalmazását: egy héten át napi három alkalommal 10 mg, majd a következő héten napi kétszer 10 mg. Depressziós gondokkal küszködő kismamáknak nem javasolt, mivel átmeneti gyengeséget, kimerültséget, levertséget okozhat!

Előnyök: ezek az orvosságok valóban megemelik a prolaktinszintet, ezáltal segítve a tejelválasztást
Hátrányuk: egyes gyógyszereknek komoly mellékhatásai lehetnek, ezért használatuk csak orvosi felügyelet mellett javasolt
Mellékhatások: ld. fent

Nagyon fontos: a fent említett gyógyszereket kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazd!

 

További praktikák, amelyek segíthetnek a tejszaporításban:

 • a kisbaba testközelben való hordozása és ennek éjszakai megfelelője, az együttalvás,
 • kiegyensúlyozott táplálkozás és az elfogyasztott folyadék mennyiségének növelése- ide tartoznak a hagyományosan tejserkentőként emlegetett rántott levesek, a sör (szoptatás alatt alkoholmentes!), stb.,
 • sok pihenés, stresszmentes életmód és a
 • (szoptatós) melltartó használatának a mellőzése.

Felhasznált irodalom

 • Dr. Howard Chilton: Újszülött a fedélzeten
 • Ina May Gaskin: Útmutató a szoptatáshoz
 • Guóth-Gumberger-Hormann: Szoptatás
 • Dr. Claudia Rocher: Homeopátia és a várandós nő
 • Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
 • LLL International: The Womanly Art of Breastfeeding*
 • SpringMed Kiadó: Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiás segítséggel

 

*Update: The Womanly Art of Breastfeeding – A szoptatás női művészete c. könyv most már magyarul is elérhető!

Pin It on Pinterest