Avagy a másik véglet: anyatejárban úszó mama, fuldokló-köhögő baba.

Anyatejfakasztó praktikás bejegyzésem kapcsán több anyuka is megkeresett: és mi a teendő abban az esetben, ha túl sok tejük van?

Bizonyára nem egy anyuka van, aki anyatej-tengerről álmodik a tápszeres üveggel a kezében. A túl bőségesen termelődő tej azonban ugyanúgy gondot jelent sok kismamának, mint a túl kevés. Erről a témáról azonban lényegesen kevesebb szó esik. A túltermelés a kismamának is, a kisbabának is egyformán kellemetlen, jelentősen megnehezítheti a szoptatást. Sok baba nehezen boldogul az erős tejleadó reflexszel, és ettől zaklatottan szopik, gyakran félrenyel, dühös lesz, sír, újra meg újra elengedi a mellet, ilyenkor az arcába spriccelhet a tej, ami megint csak megijesztheti a kisbabát. Ha nem tudja kellőképpen kiüríteni a mellet, a tejcukorban gazdag “első” tej emésztési panaszokat okozhat, zöldes, nyákos székletet eredményezhet, joggal keltve aggodalmat az anyukában. Mindezt tetézhetik a mellben maradó tej okozta kellemetlenségek- ilyen pl. duzzadt, kemény mell, csomósodás és a tejpangás.

A túlzott tejtermelésnek több oka is lehet: örökölt hajlam, a mellek túl korai cseréje, de okozhatja a fölösleges fejés, illetve – sokkal ritkábban – hormonzavar is. Jó hír viszont, hogy a probléma kezelhető! Lássuk, mit tehetünk:

1. Túlságosan bőséges hozam is korrigálható a baba igény szerinti szoptatásával, de ebben az esetben fontos szabály, hogy csak az egyik mellünket kínáljuk minden szoptatás alkalmával. Sőt, ha a baba gyakrabban szeretne szopizni, vagy úgy érezzük, nem ürítette ki még kellőképpen az egyik  mellünket, adhatjuk neki ugyanazt a mellet két-három egymást követő szoptatás alkalmával is. Ez azért fontos, hogy a baba ne csak a tejcukorban gazdag, ún. első tejhez, hanem a zsírban gazdag hátsó tejhez is hozzájuthasson.

Előnyök: egyszerű, természetes
Hátrányok: eleinte kellemetlen lehet
Mellékhatás: nincs, ha vigyázunk a sorrendre, és arra, hogy a baba kellőképpen kiürítse a melleket

Tipp: míg a baba az egyik mellből szopik, a másikat hűsíthetjük hideg vizes borogatással, de akár jégakkuval vagy jégkockákkal is!

 

2. Segíthet megbirkózni a babának a hirtelen ömleni kezdő tejjel, ha pozíciót váltunk. Az ülő testhelyzet helyett feküdjünk az oldalunkra, vagy a hátunkra! Oldalt fekvésnél ügyeljünk arra, hogy a baba feje magasabban legyen mint az anyuka melle! Ez a pozíció azért jó, mert így a fölösleges tej egyszerűen kifolyik a baba szájából. Hanyatt fekve a gravitáció kevésbé tud rásegíteni a tej kiürülésére, a “tűzoltóslag” effektus helyett egy szerényebb “szökőkutat” kapunk, amelynek hozamával könnyebben megbirkózik a baba.  A kisbabát elhelyezhetjük “térdelő” helyzetben, hogy a vállunk fölött áthajolva, felülről éri el a mellet, de szopizhat akár az anyuka hasán hasalva is- ez esetben tehetünk párnákat a fejünk, hátunk alá, ha úgy kényelmesebb.

Előnyök: fekve szoptatni kényelmes, ill. a szoptatási pozíciók váltogatása abban is segít, hogy minden tejcsatorna megfelelően ürüljön
Hátrányok: eleinte fura lehet a “hagyományostól” eltérő pózban szoptatni, de ez nem kellemetlen
Mellékhatás: nincs

Tipp: a hanyatt fekvő pozíció helyett akár egy kényelmes fotelben is elhelyezkedhetünk nagyon hátradőlve, a babával a hasunkon!

 

3. Túl sok tej esetén is segíthet a fejés. Ebben az esetben viszont nem a szoptatások után, hanem előtte fejünk, és mindig épp csak egy keveset: addig, amíg már nem spriccel a tej. Utána egyrészt könnyebben szopik a baba, másrészt könnyebben hozzájut a feljebb is említett zsíros hátsó tejhez.

Ha nem a tej mennyiségének csökkentése a cél, akkor is fejhetünk, és lefagyaszthatjuk a lefejt tejet. Jó eséllyel nem lesz rá szükségünk a későbbiekben sem, de számtalan olyan kisbaba van, akinek hasznára válhat, mert az édesanyja nem tudja szoptatni. Mifelénk ugyan – tudtommal – nem működnek anyatejgyűjtő állomások, de érdemes gondolni arra, hogy valakinek nagy örömöt szerezhetünk vele

Előnyök: a lefejt tejet felhasználhatjuk később, vagy odaadhatjuk egy olyan kisbabának, akit nem tud szoptatni az édesanyja
Hátrányok: némi plusz erőfeszítés, kevesebb hely a fagyasztóban
Mellékhatás: tejtestvérek :)

Tipp: ebben az esetben – hosszabb távon – érdemes lehet elektromos mellszívót használni: míg a baba az egyik mellből szopik, a másikat lefejhetjük géppel, így munkát és időt is megtakaríthatunk!
.

4. Túlkínálat esetén is segíthetnek a gyógynövényteák. Fogyaszthatunk pl. menta- vagy zsályateát az anyatej termelés csökkentésére. Napi két-három csészénél semmiképp nem többet, és legfeljebb két héten keresztül!

Előnyök: mindkét fent említett gyógynövény számos egyéb jó hatással is bír, ráadásul még finomak is!
Hátrányok: némi plusz erőfeszítés, kevesebb hely a fagyasztóban
Mellékhatás: tejtestvérek :)

Fontos: zsályából napi 6 g-nál többet ne fogyasszunk!

 

5. Segíthet a homeopátia is. Használhatunk pl. Ricinus communist 30 CH potenciában, 5 golyócskát, napi 2 alkalommal, ill., ha nem bizonyulna eléggé hatásosnak, alkalmazható mellette a Lac caninum 30 CH, amelyből kétnaponta szükséges bevenni 5 golyócskát. Segíthet továbbá a Phytolacca, alacsony potenciában (5 CH vagy D3 – D8). Célszerű azonban homeopátiában jártas szakemberhez fordulni, aki személyre szabott segítséget tud nyújtani mind a megfelelő szer kiválasztásában, mind pedig annak adagolásában.

Előnyök: ha megtaláljuk a megfelelő szert, igen gyors és látványos hatást érhetünk el a homeopátiás szerek használatával
Hátrányok: viszonylag nehezen beszerezhetőek, kevés patika forgalmaz monokomponensű homeopátiás keszítményeket
Mellékhatás: nincs

Fontos: figyeljünk a homeopátiás készítmények helyes használatára! Mivel ezek a golyócskák a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, a bevételüket megelőző és az azt követő fél órában ne együnk, igyunk, és a fogmosást se ekkorra időzítsük!

 

6. További anyatej-mérséklő praktikák: Ingeborg Stadelmann szerint segíthet még a megfelelően megválasztott, szűk, feszes melltartó használata, hideg túróborogatás a szoptatások között, és… ha van valami bevált praktikátok, osszátok meg ti is!

 

Felhasznált irodalom

Dr. Howard Chilton: Újszülött a fedélzeten

Ina May Gaskin: Útmutató a szoptatáshoz

Guóth-Gumberger-Hormann: Szoptatás

Dr. Claudia Rocher: Homeopátia és a várandós nő

Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol

LLL International: The Womanly Art of Breastfeeding

Pin It on Pinterest