Újabb külhoni hír, ezúttal az Amerikai Gyermekógyászati Akadémia (American Academy os Pediatrics, AAP) részéről: újra górcső alá került a babával való együttalvás témaköre, miután a 2011-ben kiadott hivatalos ajánlásuk nem egészen a várt eredményeket hozta a bölcsőhalál megelőzésében, illetve előfordulásának a csökkentésében. “Visszafele sült el”, hogy egészen pontosan idézzek.

Az együttalvás veszélyeire figyelmeztető plakát Milwaukee-ból

 

A fent nevezett dokumentum, amelynek terjesztésére több millió dollárt költöttek, a bölcsőhalál (angolul SIDS – sudden infant death syndrome) ismertetésén kívül tizennyolc pontba és számtalan alpontba szedve – egyebek mellett – a következő bababiztonsági óvintézkedéseket tartalmazza: a babát mindig a hátára fektetve, kemény matracon altassuk, puha tárgyak és laza ágynemű nélkül, a szüleivel közös szobában, de külön ágyban aludjon. Javasolja továbbá az anyatejes táplálást, hangsúlyozva a szoptatás szerepét a bölcsőhalál megelőzésében.

“Engedélyezi” ugyan, hogy az anyuka maga mellé vegye a babáját az éjszakai szoptatás idejére, de figyelmeztet: vissza kell fektetni a saját kis ágyába, mielőtt anyukája visszaaludna. Külön kiemeli, ikerbabákat is külön altassunk, ezen kívül kitér a nyugtató cumi használatára, a védőoltásokra, légzésfigyelők, bébiőrök használatára és sok másra is.

A legfontosabb üzenet azonban mégiscsak az marad: soha ne aludjunk együtt a babával. Mindezt mindössze négy tanulmányra alapozva,

Időközben kiderült, veszélyesebb a kanapén elbóbiskolni szoptatás közben, mint egy ágyban aludni a csecsemővel: “bizonyítottan megalapozott, egyetemesen megfogalmazható tanácsként mindössze annyit mondhatunk, hogy kanapén együtt aludni egy felnőttnek egy csecsemővel veszélyes; hogy a cigarettafüst mind a szülés előtt, mind pedig utána növeli a halál kockázatát; és hogy nem teljesen beszámítható* gondozóval való együttalvás növeli a halál kockázatát”- állítja dr. Melissa Bartick.

*a biztonságos altatásra vonatkozó irányelvek értelmében ide sorolandó az a személy, aki szélsőségesen fáradt, gyógyszer, alkohol vagy kábítószer hatása alatt áll

A tápszeres táplálás növeli a bölcsőhalál kockázatát. Tökéletesen biztonságos alvási környezet nem létezik. De mindenképpen figyelembe kell venni a tényt, hogy bármilyen fáradt legyen is egy szülő, a csecsemőt meg kell etetni valahol éjszaka, a kanapén elaludni a babával pedig igen veszélyes lehet.

Tény ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban és szerte a világon, minden társadalmi rétegben és minden etnikai csoportban, mindennemű ajánlás ellenére, az anyák többsége – legalább az éjszaka egy részében – együtt alszik a babájával, és ez különösen igaz a szoptató anyákra.

Azok a szülők, akik megpróbálják kerülni a babájukkal való együttalvást, sokkal nagyobb valószínűséggel etetik éjszaka karosszékben vagy kanapén ülve a gyermeküket, így próbálva ébren maradni közben, ami azonban jelentősen növeli a baba megfulladásának a kockázatát.

Egy 2010-ben készült tanulmány értelmében, melyben 5000 amerikai édesanya vett részt, “az együttalvást elkerülendő az anyák 55%-a eteti éjszaka széken ülve, fotelben vagy a kanapén a babáját. 44%-uk (a teljes minta mintegy negyede) vallotta be, el-elalszik közben a babájával együtt”. Az AAP azonban eredetileg 2005-ben kiadott irányelveinek 2011-es újraírásánál ezt a tényt figyelmen kívül hagyta.

Ennek következtében az együttalvást tiltó ajánlás a lehető legrosszabbul sült el, megelőzés helyett valószínűleg még növeli is a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.

Mindeközben Kanadában, Nagy Britanniában és Ausztráliában a hatóságok elismerik: a legtöbb anya együtt alszik a kisbabájával. Ezekben az államokban az együttalvást választó szülőket az együttalvás veszélyeiről és a bölcsőhalál kockázatának csökkentési lehetőségeiről tájékoztatják.

A kutatások továbbá kimutatták: az együttalvás megkönnyíti a szoptatást, és növeli annak időtartamát. Mivel az anyatej tápanyagtartalma gyakori szoptatást tesz szükségessé éjjel-nappal, azok a szoptató anyák, akik nem alusznak együtt a gyermekükkel, vagy a szoptatást adják fel előbb vagy utóbb, vagy a babát veszik maguk mellé végül.

Az egyik legnagyobb kockázati tényezőt jelentő tápszeres táplálásról azonban sehol nem esik szó a bölcsőhalál megelőzését célzó társadalmi propagandában. Valószínűleg hatékonyabb lenne a szoptatás melletti kitartásban támogatni az anyákat, mint a gyermekükkel való együttalvásról lebeszélni őket. Ha az együttalvás tiltása a szoptatás időtartamának csökkenését eredményezi, az a bölcsőhalál és a fulladás mellett számos betegség előfordulására is hatással lehet. A szoptatás időtartama ugyanis az elhízás és számos csecsemőkori fertőzés mellett számos anyai betegség kialakulását is befolyásolja.

Az optimálistól elmaradó szoptatási időtartam évente közel 5 000-rel több mellrákos eset, 14 000-rel több szívroham és több mint 50 000-rel több magas vérnyomásos eset kialakulását eredményezi az Egyesült Államokban. Ezért minden, a szoptatást hátrányosan befolyásoló ajánlás esetében figyelembe kell venni a szoptatás összes egészségügyi vonzatát, nem csupán egyetlen betegséget.

A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a kanapén való szoptatás veszélyeire hívnák fel az anyák figyelmét, értésükre adva, hogy a saját ágyuk biztonságosabb hely a baba számára, mint a kanapé vagy a heverő. Ha tényleg meg akarjuk előzni a bölcsőhalált, a dohányzás káros hatásaira és a szoptatás támogatására is nagyobb figyelmet kéne fordítani, illetve fel kéne hívni a szülők figyelmét az alkohol vagy kábítószer hatása alatt történő együttalvás veszélyeire is.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia jelenleg felülvizsgálja a babák biztonságos altatásáról szóló ajánlását. Remélhetőleg ezúttal minden létező szakirodalmat átvizsgálnak, illetve a jelenlegi ajánlás valamennyi következményét is számba veszik, így biztosítva, hogy javaslataik nem eredményeznek újabb haláleseteket.

 

Forrás:

Pediatric Politics: How Dire Warnings Against Infant Bed Sharing ‘Backfired’

SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleep Environment

Pin It on Pinterest