A napokban olvastam egy cikket a várandósság alatti ultrahang-vizsgálatokkal kapcsolatban, mely szerint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság arra inti a kismamákat, magzatuk védelmében óvakodjanak az ultrahangos vizsgálatok szükségtelen igénybevételétől.

Az ultrahang a legszélesebb körben alkalmazott diagnosztikai eljárás a várandósság alatt, amely magas frekvenciájú hanghullámok segítségével valós idejű képet alkot a méhben fejlődő magzatról. Helyes használatával meghatározható a magzat mérete, kora, mozgása és légzése, illetve kiszűrhetőek a születési rendellenességek. A pocakban növekvő babáról készült ultrahang-felvételek – a baba fejlődéséről nyújtott megnyugtató információkon túl – ráadásul igen csábítóak lehetnek a leendő szülők számára, az ember lánya nem győzi kivárni a következő vizsgálatot.

Az FDA szakemberei azonban úgy vélik, aggasztó trend van kialakulóban: az ultrahangos képalkotás kezd egyfajta szórakoztató jelleget (is) ölteni. Egyre nagyobb teret hódít a babamozi, sőt, Amerikában már ún. ultrahang-partikat szerveznek az elvetemültebb kismamák.

Ultrahang-parti, forrás: http://www.today.com

Ultrahang-parti

Nincs ugyan konkrét bizonyíték arra, hogy az ultrahang ártalmas lenne, a magas frekvenciájú hanghullámok valamilyen formában mégis hatnak a magzat testére. “Az ultrahang enyhén felmelegítheti a szöveteket, ugyanakkor egyes esetekben apró buborékokat is képezhet bizonyos szövettípusokban”, állítja Shahram Vaezy, az FDA orvosbiológiai mérnöke. A hosszú távú következményeket nem ismerik még az orvosok, ezért az FDA azt javasolja, hogy csak orvosilag indokolt esetben, és képzett szakember által végzett ultrahangos vizsgálatoknak vessék alá magukat a kismamák.

A hatóság külön felhívja a figyelmet a családi emléktárba szánt ultrahangos videófelvételekre, megjegyezve, hogy bár orvosi szempontból semmi haszna nincs, a magzat ilyenkor akár egy órán keresztül is ki van téve az ultrahang hatásainak, különböző 3D/4D/5D technológiára specializálódott vállalkozások szolgáltatásainak a keretében. “Míg az FDA elismeri, hogy a magzati képalkotás elősegítheti a kötődést a szülők és születendő kisbabájuk között, ez a lehetőség a várandósgondozás kereteiben is adott”, állítják az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság szakemberei. Amint egy készülék orvosi előírás nélkül, szabadon beszerezhetővé válik, és használatára a várandósgondozásban jártas szakemberrel történő egyeztetés nélkül kerül sor, a készülék használati módja gyakorlatilag követhetetlenné válik. Továbbá a vizsgálatok száma és hossza fölötti kontroll is elvész, ami jelentősen megnövelheti a magzati egészségkárosodás kockázatát.

Hasonló ajánlás vonatkozik a Doppler-technológiával működő magzati szívhang monitorok használatára is, amelyek már nálunk is hozzáférhetőek.

A kísértés valóban nagy lehet… bevallom, volt idő, hogy magam is fontolgattam egy szívhanghallgató készülék beszerzését. Végül jobbnak láttam egyszerűen az ösztöneimre hagyatkozni.

Ti elmentetek/elmennétek 4D ultrahangra “soron kívül” csak azért, hogy megleshessétek, megörökíthessétek a kisbabátokat? Használtatok, használnátok otthoni szívhanghallgatót?

 

Forrás:

www.today.com – FDA warns against doing extra ultrasounds for ‘keepsake’ images

http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/12/fda-warning-stay-away-from-keepsake-ultrasounds/383816/

www.fda.com – Avoid Fetal “Keepsake” Images, Heartbeat Monitors

Pin It on Pinterest